Apa itu Subdomain? Dan Bagaimana Membuatnya? (2020)

Tawaran WordPress


‘Apa itu subdomain?’ Anda mungkin bertanya. Nah, definisi yang paling popular adalah ‘subset dari nama domain yang lebih besar’. Tetapi itu tidak begitu serupa dengan bahasa Inggeris, betul-betul?

Mari kita lebih mudah memahami dengan contoh. Pertama, nama domain standard:

Nama domain standard

Seperti yang anda lihat, nama domain biasa mempunyai beberapa komponen padanya. Dua yang paling penting adalah:

 • TLD – Domain Tingkat Atas – yang juga biasa disebut sebagai peluasan domain. Bahagian ini adalah .com, .net, .org atau apa sahaja yang lain dari peluasan domain anda.
 • SLD – Domain Tahap Kedua – bahagian yang boleh anda pilih semasa mendaftarkan nama domain baru anda, dan merupakan pengecam nama domain unik anda.

Sekarang, inilah jawapan untuk soalan anda, ‘Apa itu subdomain?’

Apa itu Subdomain

Pada nilai muka, sangat serupa. Perbezaan intinya adalah satu kata tambahan di sebelah kiri SLD domain (dalam contoh kami, blog). Bahagian tambahan itu adalah subdomain anda pengecam.

Jadi, a subdomain adalah jenis nama domain yang merupakan sebahagian daripada nama domain yang lebih besar. Atau, kerana sebilangan orang suka menyebutnya, a subdomain adalah domain anak dari domain induk yang lebih besar.

Dua soalan dengan itu: Mengapa dan bagaimana?

Mari mulakan dengan yang pertama:

Mengapa Anda Mungkin Memerlukan Subdomain

‘Apa itu subdomain?’ Adalah satu perkara, tetapi mengapa anda memerlukannya??

Senario yang paling biasa di mana subdomain digunakan adalah untuk mengatur atau membahagikan kandungan web ke dalam beberapa bahagian. Maksud subdomain hebat apabila anda ingin membuat katalog kandungan yang berasingan untuk tujuan yang berbeza daripada yang ada di domain utama anda.

Dalam praktiknya, membuat subdomain baru biasanya melibatkan melancarkan laman web baru di subdomain itu – laman web yang lebih kurang terpisah dari laman web utama anda (yang berada di bawah domain utama anda).

Berikut adalah beberapa contoh popular untuk subdomain yang digunakan:

 • Melancarkan kedai e-dagang berasingan yang bukan dalam laman web utama anda. Sebagai contoh, ‘Joe’s Winery’ mungkin ingin menyediakan kedai mereka di bawah store.joeswinery.com, sementara laman web utama mereka tetap ada di joeswinery.com.
 • Melancarkan blog di blog.YOURDOMAIN.com.
 • Melancarkan forum untuk pelanggan atau penonton anda untuk saling berinteraksi di forum.YOURDOMAIN.com.
 • Membuat versi bahasa tambahan laman web anda di es.YOURDOMAIN.com.
 • Membuat bahagian laman web anda untuk segmen pelawat yang berbeza berdasarkan lokasi mereka. Contohnya, jika anda cuba mengunjungi Craigslist semasa di Philadelphia, anda akan diarahkan secara automatik ke philadelphia.craigslist.org.

Ini hanya beberapa kemungkinan, dan sifat subdomain yang berbeza ini menjadikannya sempurna untuk membuat laman web baru yang kelihatan seolah-olah alamatnya asli.

Ideanya adalah untuk menggunakan subdomain hanya apabila anda mempunyai cukup kandungan untuk mengisi masing-masing. Atau, sebagai alternatif, apabila anda mempunyai kandungan atau bahagian perniagaan anda yang layak mendapat ruang sendiri – sebagai contoh, Nike mempunyai bahagian yang berasingan yang dikhaskan untuk kerjaya di jobss.nike.com.

Secara keseluruhan, menggunakan subdomain dalam situasi seperti di atas menjadikan perkara lebih jelas bagi pengunjung. Contohnya, mereka akan mengetahui bahawa kedai.YOURDOMAIN.com adalah tempat mereka dapat membeli produk anda.

Terakhir, apabila anda tidak lagi memerlukan subdomain, anda boleh mematikannya dengan beberapa klik dan mengalihkan semua lalu lintas ke domain utama anda.

Cara Membuat Subdomain

Setelah anda mendaftarkan nama domain standard, terdapat dua bahagian dalam proses membuat subdomain baru:

 1. Muncul dengan subdomain yang ingin anda buat.
 2. Mengaktifkannya dan kemudian mengalihkannya ke laman web baru milik anda (atau ke pihak ketiga).

No. 1 adalah tahap yang lebih sederhana. Pada asasnya, semua yang perlu anda lakukan ialah menyediakan subdomain pendek yang sesuai dengan tujuan anda.

Secara umum, subdomain boleh terdiri daripada sebilangan besar aksara alfanumerik (a-z, A-Z, 0-9) dan tanda hubung (dibenarkan jika dikelilingi oleh aksara atau digit lain), tanpa spasi. Tetapi ini berbeza dengan pendaftar domain yang berbeza, jadi sebaiknya periksa semula dengan anda.

Sebagai alternatif, anda boleh mencari salah satu subdomain yang popular, seperti yang disebutkan di atas: Kedai, blog, bahasa (seperti es), lokasi (seperti philadelphia), forum, acara, komuniti, bantuan, berita dan pekerjaan.

No. 2 boleh menjadi sedikit lebih sukar. Ini kerana untuk meneruskan proses, anda bukan sahaja perlu mengaktifkan subdomain itu sendiri, tetapi juga mengarahkannya ke suatu tempat di web. Di suatu tempat boleh:

 • bahagian laman web anda yang ada
 • laman web anda yang baru
 • laman web atau URL pihak ketiga.

Langkah yang tepat cenderung berbeza bergantung pada pendaftar domain dan / atau host web anda. Satu perkara yang pasti, bagaimanapun: Perkara akan menjadi lebih mudah jika anda mempunyai syarikat yang sama untuk nama domain dan hosting anda, kami membincangkannya di sini. Ini kerana anda biasanya dapat melakukan semua pengaturan dalam satu panel pengguna, sedangkan apabila domain dan hosting anda dikendalikan oleh syarikat yang berasingan, anda perlu melakukan gerakan yang diperlukan dengan masing-masing..

Berikut adalah beberapa pautan yang menunjukkan petunjuk khusus berdasarkan tempat anda mendaftarkan nama domain anda:

 • Namecheap → klik di sini
 • GoDaddy → klik di sini
 • Enom → klik di sini
 • OVH → klik di sini
 • 1and1 → klik di sini
 • SiteGround → klik di sini
 • HostGator → klik di sini

Terakhir, berikut adalah beberapa Soalan Lazim mengenai topik subdomain:

Soalan Lazim yang Berkaitan dengan ‘Apa itu Subdomain?’

‘Apa perbezaan antara subdomain dan nama domain?’

 • Nama domain adalah alamat utama laman web anda di internet (mis. YOURDOMAIN.com).
 • Subdomain adalah nama ‘domain anak’ yang berada di bawah nama ‘domain induk’ (mis. Blog.YOURDOMAIN.com). Anda tidak boleh mempunyai subdomain tanpa nama domain utama di atasnya.

‘Adakah saya perlu membeli nama domain untuk dapat menetapkan subdomain?’

 • Ya. Anda hanya boleh membuat subdomain dengan nama domain standard yang sudah anda miliki.

‘Berapa banyak subdomain yang boleh saya buat untuk nama domain utama saya?’

 • Ini bergantung pada pendaftar domain anda. Dengan GoDaddy, misalnya, anda boleh membuat hingga 100 subdomain setiap nama domain.

‘Adakah saya perlu membayar subdomain baru?’

 • Selalunya, tidak, tetapi ini bergantung pada pendaftar domain anda.

‘Bolehkah saya membuat laman web baru yang terpisah di subdomain?’

 • Ya. Ini sebenarnya senario yang paling biasa.

‘Bolehkah saya mengarahkan subdomain ke bahagian kandungan individu di laman web semasa saya?’

 • Ya. Ini berpotensi menjadi kaedah terbaik untuk memberi perhatian pada bahagian kandungan anda yang paling penting.

Adakah ‘www’ adalah subdomain?

 • Secara teknikal, ya. Tetapi itu adalah jenis subdomain khas yang biasanya menunjuk ke laman web yang sama dengan nama domain utama. Contohnya, www.winningwp.com sama dengan winwp.com.

Jadi di sana anda memilikinya! Itu jawapan kami untuk apa itu subdomain dan bagaimana membuatnya. Sekiranya anda memerlukan penjelasan, jangan ragu untuk menghubungi kami dalam komen. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai nama domain, lihat catatan kami yang lain dalam siri ini.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map