Apa itu Nama Domain? – Penjelasan yang Lengkap dan Mudah difahami!

Tawaran WordPress


Apa itu nama domain? Dalam definisi termudah, a nama domain adalah alamat laman web anda di internet.

Walau bagaimanapun, walaupun betul secara teknikal – jenis betul – sebenarnya ada banyak lagi kisah yang perlu anda ketahui!

Pertama, kehebatan nama domain jauh melebihi kemampuan mereka untuk ‘alamat laman web di web’. Sebenarnya, memilih nama domain yang betul boleh memberi kesan yang sangat serius pada kejayaan laman web anda – dan, oleh itu, kejayaan jenama anda.

Tetapi mari kita mulakan dengan perincian teknikal tentang apa itu nama domain (kami memerlukan bahagian itu untuk menjelaskan perkara lain).

Apa itu Nama Domain dari Pandangan Teknikal?

Seperti yang saya nyatakan di atas, nama domain adalah alamat laman web anda di internet. Paparan A:

Apa itu nama domain

Dengan kata lain, jika anda ingin mencari jalan ke WinningWP, semua yang perlu anda lakukan ialah jalankan penyemak imbas web anda dan masukkan alamat laman web – nama domain winwp.com – ke dalam bar alamat.

Tetapi terdapat banyak lagi perkara menarik yang terdapat di bawah nama domain, begitu juga.

Pertama sekali, nama domain terdiri daripada dua bahagian:

SLD dan TLD

SLD (Domain Tahap Kedua): Semasa mendaftarkan nama domain anda, bahagian ini boleh terdiri daripada sebilangan besar aksara alfanumerik (a-z, A-Z, 0-9) dan tanda hubung (dibenarkan jika dikelilingi oleh watak atau digit lain). Tiada ruang yang dibenarkan.

Contohnya, jika perniagaan anda disebut Joe’s Extra Diner, anda mungkin mahu menjadikan SLD joesextradiner anda.

TLD (Domain Tingkat Atas): Kembali pada hari ini, bahagian ini digunakan untuk menunjukkan tujuan keseluruhan nama domain, atau entiti yang menjadi milik domain tersebut. Hanya ada sejumlah TLD yang boleh anda pilih (anda tidak dapat memasukkan sendiri seperti yang anda boleh dengan SLD).

TLD yang paling popular untuk dipilih, bersama dengan tujuan asalnya, adalah:

 • .com – semua tujuan komersial
 • .org – organisasi (selalunya bukan untung)
 • .net – projek rangkaian (apa pun maksudnya)
 • .edu – institusi pendidikan
 • .gov – kerajaan AS
 • .biz – segala urusan
 • .maklumat – sejagat

Namun, sekarang, tidak ada yang terlalu memperhatikan tujuan yang dimaksudkan untuk TLD, dan pasti tidak ada yang memaksa anda menggunakan .org ketika melancarkan laman web untuk tujuan bukan untung. Tidak ada peraturan yang perlu anda patuhi semasa memilih TLD – anda boleh pergi dengan apa sahaja yang sesuai laman web masa depan anda. Oleh itu, kecuali dalam keadaan luar biasa, anda tidak lagi dapat menggunakan domain .gov atau .edu.

Namun, pada akhirnya, apa yang diinginkan semua orang adalah .com: Ini adalah TLD yang paling dikenali dan paling berprestij.

Sebagai alternatif, terdapat juga ratusan TLD tempatan / serantau, seperti:

 • .uk – untuk UK
 • .ca – Kanada
 • .pl – Poland
 • .it – Itali
 • dan lain-lain.

Anda boleh mempertimbangkan untuk menggunakan salah satu dari ini bukan .com jika laman web anda hanya akan beroperasi di dalam negara. (Catatan: Selalu berusaha untuk memiliki .com juga jika mungkin – terutama kerana banyak orang akan menganggap nama domain Anda adalah .com ketika mengetiknya ke penyemak imbas web mereka, tetapi juga kerana anda tidak mahu laman web anda keliru dengan yang lain. Anda kemudian boleh mengalihkan .com ke domain alternatif yang telah anda pilih.)

Hanya untuk merakam bahagian jawapan ini kepada apa itu nama domain:

SLD dan TLD, apabila digabungkan, membentuk nama domain yang lengkap. Jadi, untuk laman web yang anda baca sekarang: winwp adalah SLD, com adalah TLD, dan bersama-sama kami telah memenangkanww.com sebagai nama domain yang lengkap.

Tetapi apa yang ada di dalam nama domain itu??

Saya gembira anda bertanya.

Nama domain adalah penunjuk yang berguna yang membolehkan pengunjung anda mencari laman web anda di kedalaman web.

Fikirkan dengan cara ini:

Rumah anda – rumah sebenar anda – boleh ditempatkan tanpa gagal melalui koordinat geografinya. Sebagai contoh, sebilangan orang tinggal di 38.8977 ° N, 77.0365 ° W. Tetapi bentuk alamat itu sukar diingat, jadi kami cenderung menggunakan 1600 Pennsylvania Avenue (aka: The White House).

Kami menggunakan alamat jalan yang dipermudahkan hanya untuk mengetahui lokasi dengan lebih cepat dan tidak perlu meluangkan masa untuk mengetahui koordinat fizikal.

Sama seperti nama domain. Di bawah, nama domain menunjuk ke alamat IP tertentu: Alamat berangka sebenar tempat di web. Oleh itu, setiap kali seseorang cuba mengunjungi laman web tertentu, penyemak imbas web mereka mengambil nama domain dan menerjemahkannya ke alamat web mutlak – alamat IP pelayan tempat laman web itu disimpan. Kemudian, ia mengambil laman web dari pelayan tersebut. Agak pandai, bukan?

Berikut adalah penjelasan lengkap mengenai ‘semua perkara yang ada di bar alamat penyemak imbas anda:

URL lengkap

Baiklah, mari kita berhenti di sini dengan perkara teknikal. Kami tidak memerlukannya lagi untuk memahami apa itu nama domain.

Sebaliknya, mari kita bincangkan:

Betapa Pentingnya Nama Domain Yang Betul?

Di satu pihak, nama domain adalah alamat internet … seperti, masalah besar, bukan? Apa-apa sahajalah.

Tetapi mari berhenti sebentar kerana tidak semua nama domain dibuat sama. Dengan kata lain, pilihan nama domain anda boleh memberi kesan serius kepada laman web anda (dan kejayaan jenama anda di masa hadapan. Anda tidak boleh memilih domain apa pun yang terlintas di fikiran dan menyelesaikannya secepat mungkin.

Untuk menjelaskan ini, mari kita mulakan di tempat lain … Di New York City. Dan tolong, bersabarlah. Ini semua akan masuk akal hanya dalam satu minit.

Terdapat tempat letak kereta di Central Park West berhampiran Jalan 100th Barat. Ia hanya terletak di sana, mengambil ruang – ruang NYC yang berharga, iaitu. Berulang kali ditawarkan berjuta-juta untuk sebidang tanah kecil ini – setiap pemaju di NYC dan anjing mereka akan senang membelinya dan membina sesuatu yang baru.

Tetapi tidak ada yang menjual. Dan bukan kerana ia menghasilkan wang yang baik sebagai tempat letak kereta. Tidak.

Ini semua mengenai alamat. Central Park West boleh dikatakan alamat paling berharga yang boleh anda miliki di NYC. Satu-satunya sebab tempat letak kenderaan masih ada adalah kerana membiarkan dua bangunan di belakangnya menyebut diri mereka 382 Central Park West dan 392 Central Park West.

Lihatlah mereka, mereka tidak berada di Central Park West, tetapi, kerana tidak ada apa-apa di antara mereka dan itu, entah bagaimana semuanya sah:

bangunan

Dengan kata lain, orang-orang yang tinggal di dua bangunan itu seperti Central Park West mereka banyak menangani sehingga mereka enggan memberikannya – walaupun dengan pertukaran wang pemaju berjuta-juta dolar. Konyol, betul?

Di sinilah nama domain laman web dimainkan.

Oleh itu, apakah nama domain dari sudut pandangan ini? Pada dasarnya, mempunyai nama domain yang baik adalah sama dengan internet dengan memiliki alamat Central Park West.

Nama domain bukan hanya sebilangan alamat di web, dalam arti anda boleh memilih domain apa pun dan anda tidak akan menyedari apa-apa kesan.

Tidak, anda ingin mendapatkan domain terbaik untuk perniagaan anda! Anda mahu ia terdengar baik, merasa baik, untuk menyampaikan apa perniagaan anda, senang diingat, dan sebagainya. Apabila dipilih dengan betul, nama domain memberi anda kemegahan, pengiktirafan, kecemburuan orang, penemuan yang lebih baik melalui Google, dan mungkin juga faedah lain yang tidak langsung.

Oleh itu, apabila tiba masanya untuk memilih domain anda sendiri, fikirkan semua orang yang tinggal di 392 Central Park West. Fikirkan berapa banyak alamat – alamat yang betul – bagi mereka. Alamat web anda semestinya sama dengan anda.

Dan akhirnya: Perlu memilih – dan membeli – nama domain yang hebat? Inilah panduan lengkap kami untuk semua yang perlu anda ketahui!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me