Dulu oleh WPMU DEV – Tayangan Pertama

Tempat Membeli Tema WordPress


Sejak dua tahun kebelakangan ini, kami telah melihat sejumlah besar gedung tema WordPress mula menumpukan hampir semua tenaga mereka untuk mempromosikan dan mengembangkan tema utama – dengan contoh yang paling jelas ialah Tema Elegan dan drag-and-drop mereka membina halaman WordPress tema Divi.

Namun secara tradisinya, daripada menumpukan sebahagian besar tenaga mereka untuk mengembangkan satu tema, syarikat tema WordPress sering membuat kerangka kerja yang kemudian digunakan sebagai tema induk untuk semua reka bentuk mereka yang lain. Tentang contoh terbaik pendekatan yang lebih dicuba dan diuji ini, tentu saja, kerangka Genesis dari StudioPress.

Sejajar dengan pendekatan kedua ini, salah satu nama terbesar di WordPress, WPMU DEV, baru saja melancarkan kerangka baru: bernama ‘Upfront’.

Pada dasarnya tema / kerangka induk untuk semua reka bentuk baru WPMU DEV (contohnya termasuk Fixer, Scribe, dan Spirit, Upfront membolehkan anda menyesuaikan laman web anda menggunakan antara muka seret dan lepas yang baru dibangunkan – dan agak memberi inspirasi.

Mari kita lihat apa yang ditawarkan oleh Upfront.

Mengambil Pusing:

Saya menguji Upfront menggunakan tema Spirit WPMU DEV. Setelah memasang tema, saya mengklik pada pautan Customize di menu Appearance untuk membawa saya ke editor visual Upfront. Saya pada mulanya terkejut bahawa Upfront menggantikan penyesuai WordPress lalai itu sendiri, namun saya menghargai bahawa penyesuai WordPress sedikit berlebihan jika Upfront diaktifkan.

Penyunting visual Upfront sangat mudah digunakan. Di sebelah kiri halaman, anda akan melihat pilihan untuk menambahkan catatan baru, halaman baru, komen, dan media.

Di bawahnya anda akan melihat enam belas elemen kandungan. Ini boleh diseret dan diturunkan ke dalam reka bentuk laman web anda, yang dipaparkan di sebelah kanan antara muka Depan. Di bawah kawasan itu, anda akan menemui tetapan tema untuk tipografi dan warna.

Antara Muka Depan

Di bahagian bawah lajur kiri terdapat beberapa butang buat asal dan buat semula yang berguna, dan pilihan untuk memaparkan garis grid di atas reka bentuk anda.

Terdapat juga pilihan yang membolehkan anda melihat bagaimana laman web anda kelihatan pada peranti mudah alih. Ini membolehkan anda melihat laman web anda dalam empat resolusi: Mudah Alih (315 piksel), Tablet (570 piksel), Tablet Besar (810 piksel), dan Lalai (1080 piksel). Ini adalah tambahan yang disambut baik di Upfront kerana pengguna WordPress biasanya perlu menggunakan perkhidmatan seperti BrowserStack untuk memeriksa bagaimana laman web terlihat pada peranti yang berbeza.

Templat halaman juga dapat dimodifikasi melalui tombol tata letak yang ditampilkan di bahagian atas menu Hadapan.

Antaramuka Muka Responsif

Salah satu tujuan utama pembangun halaman adalah dengan hanya proses membuat dan menggayakan halaman dan kandungan. Dalam hal ini, Upfront nampaknya telah mendapat keseimbangan yang tepat.

Penyelesaian pembinaan halaman yang mantap seperti Visual Composer menawarkan lebih daripada empat puluh lima elemen kandungan. Sebaliknya, Upfront hanya memiliki enam belas, namun kemampuan untuk menambahkan widget ke halaman berarti fungsi tambahan dapat ditambahkan ke Upfront dengan memasang plugin yang diaktifkan widget.

Enam belas elemen kandungan adalah: Teks, Gambar, Galeri, Peta, Kotak Suka, Tab, YouTube, Widget, Masuk, Kod, Kenalan, Akordion, Menu, Butang, Catatan, dan Slider.

Proses menambah elemen kandungan baru dan membina halaman nampaknya jauh lebih pantas dan intuitif daripada banyak alternatif pembuatan halaman yang kini ada di pasaran – seperti yang anda lihat dari animasi di bawah, yang perlu anda lakukan ialah menyeret elemen ke halaman anda dan kemudian mula mengeditnya.

Dulu Memudahkan

Setelah elemen berada di halaman anda, anda boleh menghapusnya menggunakan ikon palang merah atau mengeditnya menggunakan ikon tetapan hijau. Kotak tetapan berbeza untuk setiap elemen. Elemen asas, seperti butang, hanya membolehkan anda mengubah tetapan sederhana seperti ukuran. Walau bagaimanapun, elemen seperti slider menawarkan lebih banyak pilihan.

Tetapan Elemen Muka

Yang benar-benar mengejutkan saya di sini adalah tahap integrasi yang ditawarkan oleh Upfront. Anda masih boleh membuat catatan, membuat halaman, dan memuat naik media, melalui kawasan pentadbir WordPress. Namun, jika anda mahu, anda boleh menambahkan kandungan melalui bahagian depan laman web anda menggunakan Upfront. Ini membolehkan anda melihat dengan tepat bagaimana paparannya diterbitkan.

Menambah Catatan Blog Baru

Di muka memudahkan untuk menggayakan teks anda. Yang harus anda lakukan ialah memilih sekeping teks dan kotak gaya akan muncul. Anda kemudian boleh melakukan beberapa perkara termasuk mengubah teks menjadi tag tajuk, menjadikan teks tebal atau miring, membuat senarai, meletakkan teks dalam petikan, dan menukar teks menjadi pautan.

Warna teks dan warna latar belakang teks dapat diubah melalui pemilih warna. Warna semasa dipaparkan bersama dengan warna tema lalai. Pelbagai ikon juga dapat dimasukkan ke dalam kawasan kandungan anda melalui kotak gaya.

Menggayakan Catatan Blog

Satu perkara yang menjadi jelas setelah menggunakan Upfront adalah tidak memerlukan waktu lama untuk memahami bagaimana antara muka drag and drop Upfront berfungsi. Tanpa ragu-ragu; ini adalah salah satu penyelesaian pembinaan halaman drag-and-drop yang paling mesra pengguna yang tersedia untuk WordPress yang saya lihat setakat ini!

Pemikiran Akhir

Apabila anda melangkah mundur dan memikirkannya, masuk akal fungsi drag-and-drop halaman-building dibina terus menjadi tema. Sebilangan besar penyelesaian pembinaan halaman adalah plugin WordPress: yang bermaksud ia harus serasi dengan semua jenis tema WordPress. Dengan Upfront bagaimanapun, WPMU DEV dapat memastikan bahawa setiap reka bentuk yang mereka keluarkan dioptimumkan untuk antara muka pembuatan halaman mereka.

Ringkasnya: Saya benar-benar kagum dengan apa yang dapat dilakukan oleh Upfront. Saya sangat menyukai cara Upfront menangani baris dan lajur. Sebilangan pembangun halaman meminta anda mengkonfigurasi bilangan lajur dalam baris tertentu, menggunakan butang seperti 1/4, 3/8, 1/2, dan lain-lain. Namun dengan Muka, anda hanya perlu klik kanan bawah sudut sudut elemen kandungan dan ubah saiznya. Anda kemudian boleh memasukkan elemen kandungan lain untuk menambahkan lajur tambahan. Fungsi ini membantu mempercepat proses membuat halaman dan menggayakan kandungan.

WPMU DEV pada masa ini hanya mempunyai tiga tema WordPress yang menggunakan Upfront. Saya dapat melihat lebih banyak pengguna WordPress memilih reka bentuk Dev WPMU setelah mereka mengeluarkan lebih banyak tema kanak-kanak Upfront. Tanpa ragu, WPMU Dev menuju ke arah yang benar!

Sekiranya anda ingin menggunakan Upfront untuk memandu uji sendiri, pastikan untuk melihat demo langsung mereka – yang merangkumi demo berfungsi antara muka drag-and-drop utama – di sini.

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai Upfront, lihat catatan pengumuman rasmi mengenai WPMU DEV.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map