Cilat janë bllokimet e WordPress? Gjithçka që duhet të dini…

Nëse po përdorni versionin 5.0 ose më vonë të WordPress, mund të pyesni veten për “blloqe”. (Shënim: Mësoni më shumë rreth redaktorit të ri të WordPress: a.k.a. “Gutenberg”.) Pra, cilat janë blloqet e WordPress? Çfarë bëjnë ata? Dhe si i përdorni ato?


Shkurtimisht:

Bllokimet janë mënyra e re me të cilën WordPress organizon përmbajtje brenda postimeve në blog dhe / ose faqeve tuaja.

Cilat janë bllokimet e WordPress?

Nëse shkoni në pultin tuaj të WordPress (me kusht që të jeni në WordPress 5.0) dhe të vazhdoni të krijoni një postim të ri, do të shihni një panel të ri për redaktimin e përmbajtjes që është i bazuar në bllok në vend të asaj që ka qenë më parë – një fushë e madhe përmbajtjeje me kontrolle standarde për formatimin e tekstit.

Ekspozita (a) – redaktori i ri:

redaktori i bllokut

Krahasuar me pamjen e mëparshme të redaktorit të përmbajtjes, kjo është një azhurnim i madh.

Ekspozita (b) – redaktori i mëparshëm:

redaktori klasik

Me redaktorin e ri të bazuar në bllok, përvoja e redaktimit është pa shpërqendrim dhe shumë më e thjeshtë. Kjo për shkak se ju shihni vetëm kanavacën kryesore dhe asnjë element tjetër të panevojshëm.

Si t’i përdor bllokimet?

Kur filloni të punoni në një postim ose faqe të re në blog, çdo pjesë e përmbajtjes që dëshironi të përfshini – siç është një paragraf i tekstit ose një imazh – do të shndërrohet në bllok.

Mendoni për një bllok si një mbështjellës të zoti rreth çdo pjese të caktuar të përmbajtjes në faqe. Megjithatë, fakti që është me të vërtetë një bllok nuk ndryshon asgjë në lidhje me vetë përmbajtjen. Një paragraf i tekstit është ende një paragraf i tekstit.

Përdorimi i blloqeve është shumë intuitiv. Sapo të filloni të punoni në një postim ose faqe të re, WordPress do t’ju ftojë të filloni të shkruani tekst ose të zgjidhni një lloj blloku.

fillo te shkruaj

Kur të keni përfunduar të shtypni një paragraf, thjesht shtypni enter në tastierën tuaj dhe WordPress do t’ju kalojë në bllokun tjetër. Etj.

Për të shtuar një bllok tjetër përveç një paragrafi të tekstit, klikoni në ikonën “+”, të cilën do ta gjeni në këndin e sipërm të majtë të redaktorit të bllokut (shiko pamjen e ekranit më lart).

Në varësi të llojit të bllokut që zgjidhni, do të keni mundësi ta rregulloni atë në një numër mënyrash – të gjitha për ta bërë atë të duket saktësisht si dëshironi. Ja çfarë mund të bëni me bllokun drejtues, për shembull:

blloku drejtues

Futja e këtij mbështjellësi bllok ka një sërë përfitimesh. Kryesor midis tyre është fakti që ju mund të rirregulloni blloqet shumë më lehtë sesa mund të keni me redaktorin e mëparshëm.

Secili bllok ka kontrolle për lëvizjen e tij një vend lart ose poshtë, dhe gjithashtu mbështet zvarritje dhe rënie kur klikoni dhe mbani mbi ikonën në mes të atyre dy shigjetave. Shihni këtu:

radhitni blloqet

Më parë, për të lëvizur përmbajtje rreth një postimi në blog, ju duhet të shkurtoni dhe ngjisni atë në vend. Kjo shpesh ka rezultuar në çështje të ndryshme të formatimit (në varësi të redaktorit të tekstit që keni përdorur), ose pjesëve të tërë të përmbajtjes duke u humbur sa herë që fshini tastierën tuaj rastësisht. Blloqet e reja nuk vuajnë nga ato çështje dhe janë shumë më të manovrueshme.

A Bllokimet Ndryshojnë Mënyrën e Lexuesve Shihni përmbajtjen në faqen time?

jo. Fakti i vetëm i blloqeve që janë atje nuk ndikon në mënyrën në të cilën vizitorët tuaj shohin përmbajtjen e postimeve ose faqeve tuaja.

Blloqet janë të padukshme për vizitorët tuaj. Ata janë vetëm një mjet për ju – ju duhet t’i përdorni ato kur punoni në postime ose faqe brenda pultit të WordPress. Në anën e përparme të faqes tuaj, blloqet janë plotësisht transparente.

Cilat janë bllokimet e WordPress janë të disponueshme?

Përveç paragrafët e tekstit, ju gjithashtu mund të përdorni një gamë të blloqeve të tjerë.

Këtu janë blloqet e përfshira në WordPress 5.0 nga kutia:

 • Kreu
 • formë
 • Kod i shkurter
 • imazh
 • Galeri
 • Listë
 • citat
 • Pullquote
 • Audio
 • video
 • Imazhi i kopertinës
 • skedar
 • HTML i personalizuar
 • kod
 • paraformatuar
 • tabelë
 • buton
 • Columns
 • Pushim faqesh
 • ndarës
 • ndarës
 • Instalime nga platforma të jashtme, të tilla si YouTube ose Twitter
 • …dhe të tjerët

Për më tepër, ne tashmë po shohim një numër të programeve shtesë të WordPress të palëve të treta që vijnë me blloqet e tyre të personalizuara, dhe të cilat zgjerojnë aftësitë standarde të redaktorit. Blloqet që mund të gjeni në ato shtojca përfshijnë pëlqimet e dëshmive, tabelave të çmimeve, produkteve WooCommerce, butonat e mediave sociale, format e kontaktit dhe elementë të tjerë të dobishëm.

Cilat janë përfitimet e përdorimit të blloqeve?

Shumë nga përfitimet e mëposhtme që kemi diskutuar tashmë më lart. Pra, vetëm për të përmbledhur:

 • Para së gjithash, blloqet janë të lëvizshëm. Bllokimet e bëjnë atë shumë të lehtë për të futur dhe rregulluar çdo lloj përmbajtje.
 • Blloqet gjithashtu janë shumë më pak të prirura për çështje të ndryshme kopjimi dhe ngjitjeje, veçanërisht kur kopjoni përmbajtje nga një dokum Word ose ndonjë burim tjetër.
 • Së fundmi, redaktori i bllokut në vetvete siguron një përvojë shumë më të qëndrueshme për sa i përket asaj që përmbajtja juaj duket në redaktues, përkundrejt asaj që duket për lexuesit tuaj.

Duke u thënë kështu, do të përfitoni më së shumti nga blloqet nëse përdorni një temë WordPress që ka stile redaktori që janë në përputhje me redaktorin e bllokut. Në atë mënyrë, modeli që shihni në redaktorin e bllokut – kur punoni në një postim – është i njëjtë me atë që lexuesit shohin në pjesën e përparme të faqes tuaj.

Kjo nuk është diçka që ndikon në përvojën e lexuesve tuaj, por është më mirë një përfitim i mirë për ju kur jeni duke punuar në përmbajtje. Thjesht i mban gjërat në përputhje dhe më të parashikueshme. Këtu është një shembull se si tema e re e parazgjedhur në WordPress, Njëzet Nëntëmbëdhjetë, merret me stilin e redaktuesit:

njëzet e nëntëmbëdhjetë

Po sikur të mos dua të merrem me Blloqe?

Mënyra e funksionimit të blloqeve në WordPress është shumë transparent, për të thënë kështu, dhe ato nuk kërkojnë vëmendje të vetëdijshme nga ju.

Me fjalë të tjera, nëse thjesht doni të shkruani postimet tuaja normalisht, mundeni. Thjesht injoroni blloqet krejt.

Ja çfarë dua të them Kur krijoni një postim të ri, do të vini re shpejt se të punosh me redaktorin e ri me bazë blloqe është mjaft pa dhimbje. Ju mund të shkruani paragrafët tuaj normalisht, shtypni enter kur të keni mbaruar me një rresht, shkruani ‘-‘ nëse doni të filloni një listë, tërhiqni dhe lëshoni një imazh nga desktopi juaj, kopjoni dhe ngjisni një URL për të krijuar një lidhje, dhe etj. Në thelb, biznesi si zakonisht. Blloqet do të ndodhin në sfond pa ndërveprim që kërkohet nga ju.

Ju nuk duhet të kushtoni shumë vëmendje për blloqet nëse nuk dëshironi. Qëndroni të qetë dhe vazhdoni të shkruani përmbajtje sikur asgjë të mos ketë ndodhur kurrë.

Po sikur * Unë vërtet nuk dua të merremi me Blloqe?

Nëse dëshironi të merrni përsëri redaktorin e vjetër, megjithëse nuk është një qasje e rekomanduar veçanërisht, ju ende mundeni. Instaloni një shtojcë të quajtur Editor Classic.

Pasi ta aktivizoni, futeni brenda Cilësimet ing Shkrimi dhe zgjidhni cilësimet e preferuara:

zgjidhni klasik

 • Nëse zgjidhni ‘Lejoni përdoruesit të ndryshojnë redaktorët: po‘, Atëherë do të jeni në gjendje të vendosni nëse doni të përdorni redaktorin e ri të bllokut ose redaktorin e vjetër klasik mbi baza për çdo post.

Farë është tjetër me bllokimet e WordPress?

Në përgjithësi, blloqet e reja të WordPress e bëjnë më të lehtë përdorimin e llojeve të ndryshme të përmbajtjes në një postim në blog. Kjo nuk ishte aq e drejtpërdrejtë për të bërë në versionet e mëparshme të WordPress.

Merrni tabela, për shembull. Para WordPress 5.0, shtimi i një tryeze në një postim në blog ishte një makth. Mënyra e vetme e arsyeshme për ta bërë atë ishte t’i heqësh duart tuaja me kod të papërpunuar HTML për tabela, gjë që është shumë e lehtë për tu ngatërruar. Me redaktorin e bllokut, tabelat janë vetëm një bllok tjetër, të cilin mund ta shtoni me lehtësi në një postim dhe të konfiguroni me disa klikime.

bllok tabelash

Me mënyrën se si po zhvillohen blloqet e WordPress dhe shpejtësia në të cilën po ndodh, është e sigurt të themi se së shpejti do të jemi në gjendje të marrim ndonjë pjesë të përmbajtjes së imagjinueshme dhe ta shtojmë atë në një postim ose faqe përmes redaktorit të bazuar në bllok.

Unë me të vërtetë ju inkurajoj t’i jepni një shanse WordPress-it dhe të eksperimentoni me redaktorin e ri kur krijoni përmbajtje për blogun tuaj. Shikoni sa e lehtë është, edhe nëse gjithçka që jeni duke bërë thjesht shtypni, shtoni paragrafë, imazhe ose ngulitje në YouTube.

Nëse doni të mësoni më shumë bazat e WordPress, shikoni këto postime:

 • Isfarë është WordPress dhe kur ta përdorin atë?
 • Si të instaloni WordPress
 • Si të zgjidhni temën ideale të WordPress-it
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me