Wat zijn WordPress Widgets en hoe krijg ik nieuwe?

WordPress aanbiedingen


Omdat WordPress een vrij eenvoudig platform is, kunnen nieuwe gebruikers de basis meestal vrij snel achterhalen.

Zelfs de meest beginnende, technologisch niet-onderlegde gebruiker kan er in het algemeen achter komen dat het bouwen van een site met WordPress een thema en meestal enkele plug-ins vereist. Dat gezegd hebbende, er zijn bepaalde aspecten van WordPress die soms veel nieuwe gebruikers achter zich laten.

Een voorbeeld van zo’n mysterie zijn WordPress Widgets.

Wat in de wereld is een WordPress Widget?

Je zou denken dat dit antwoord eenvoudig zou zijn, omdat het conceptueel gezien zo is is gemakkelijk. Maar het eigenlijk uitleggen in termen van leken is niet zo eenvoudig als we allemaal zouden willen. Zelfs de WordPress Codex kan het niet lijken uit te leggen op een manier die gemakkelijk te begrijpen is.

De gemakkelijkste manier om het te zeggen is dat een widget is een inhoudsblok (of dat nu tekst, een afbeelding of een lijst met links of categorieën is, enz.) die gemakkelijk in specifieke vooraf gedefinieerde gebieden (bekend als ‘widgetgebieden’) op uw website kunnen worden geplaatst. Deze voor widgets geschikte gebieden bevatten over het algemeen de zijbalk, voettekst, koptekst van uw site en soms zelfs een volledige startpagina.

Standaard wordt de WordPress-kernsoftware geleverd met een aantal verschillende widgets die op deze gebieden kunnen worden gebruikt:

 • ‘Zoeken’ (geeft een zoekvak weer op uw site)
 • ‘Recent’ Berichten (toont een lijst met uw meest recente berichten)
 • ‘Recent commentaar’ (toont een lijst met uw meest recente opmerkingen)
 • ‘Archieven’ (toont een lijst met links naar eerdere berichten)
 • ‘Categorieën’ (geeft een lijst met berichten weer, geordend op categorieën)
 • ‘Meta’ (toont een lijst met handige beheerlinks)
 • … plus nog een paar

WordPress Widgets - Screenshot

Je bent ook niet beperkt tot alleen deze widgets, maar daar kom ik later op terug.

Klinkt eenvoudig genoeg, toch? Dus waarom alle verwarring?

Waarom de verwarring?

Zoals ik hierboven al zei, is WordPress geladen met een set widgets die je kunt kiezen om te gebruiken of niet. Een reden waarom WordPress-widgets een beetje verwarrend zijn, is omdat, ze zijn niet nodig om WordPress goed te laten functioneren – maar ze zijn soms leuk om te hebben.

Een andere manier om ernaar te kijken is als volgt: Widgets lijken een beetje op uw appendix; we hebben er allemaal een, maar we gaan niet dood als we dat niet doen. Evenzo, ook al heeft WordPress de functie van het gebruik van widgets, maar als je ze niet op je site gebruikt, zal het nog steeds werken.

Maar de grootste reden waarom ze vaak verwarrend zijn, is de volgende:

“Widgets zijn geen plug-ins, maar sommige plug-ins bevatten widgets.”

Verwarrend, toch?

Hoe kan een plug-in geen widget zijn, en toch zijn dat in wezen wat sommigen van hen zijn? Waarom zou u de zaken niet opsplitsen en sommige hebben de naam Plug-ins en andere heten Widgets, die toch kunnen worden gedownload en geïnstalleerd. Zou dat niet alles gemakkelijker maken??

Welnee. En door dit volgende stukje te begrijpen, wordt het een beetje gemakkelijker om te zien waarom.

Het staat allemaal in de code

Zowel widgets als widget-gebieden van uw site zijn gemaakt met code zoals PHP en JavaScript. Deze codes zijn dezelfde codes die (gedeeltelijk) worden gebruikt om WordPress-thema’s en plug-ins te maken.

Zoals eerder vermeld, zijn widgets niet nodig om WordPress te laten werken. Evenzo zijn ze niet vereist om thema’s en plug-ins te laten werken. Een ontwikkelaar kan echter fragmenten van PHP- en / of JavaScript-code toevoegen aan een bepaald bestand en een widget maken om een ​​prettige gebruikerservaring toe te voegen voor iedereen die zijn product gebruikt.

Het is beter dat het allemaal zo wordt geconsolideerd dan onnodig een andere categorie voor widgets te maken die kan worden gedownload en op een site kan worden geïnstalleerd.

Afvragen waarom? Hier is een voorbeeld:

Stel dat u een nieuwe plug-in voor sociaal delen installeert, zoals Monarch by Elegant Themes. Nadat je het hebt geactiveerd, zul je merken dat er een nieuwe widget voor Monarch is die je in een widgetgebied kunt plaatsen – een leuke optie om te hebben.

Maar als plug-ins en widgets waren scheiden, dan zou dat betekenen dat de ontwikkelaars van Monarch twee afzonderlijke producten zouden moeten maken – een plug-in en een een widget – om een ​​enkele entiteit te creëren en een beter totaalproduct te leveren.

Dat zou ook betekenen dat in plaats van één ding te installeren, je er twee zou moeten installeren als je die extra functie met die plug-in wilde. Uiteindelijk zou dat voor iedereen gewoon meer werk zijn.

Aangezien iemand hetzelfde type code kan gebruiken om een ​​plug-in te maken als voor het maken van een widget, is het logisch om dingen gewoon te consolideren. Dus hoewel sommige plug-ins en thema’s widgets toevoegen aan uw site die u kunt gebruiken, zijn widgets niet iets dat volledig losstaat van plug-ins, thema’s of WordPress als geheel – en om een ​​goede reden ook …

Vooral om WordPress eenvoudig te houden.

Hoe krijg ik meer widgets?

De kans is groot dat je na het lezen van dit punt in de post al hebt bedacht dat er een paar manieren zijn om meer widgets voor je site te krijgen:

 1. Door een nieuw thema
 2. Door het gebruik van een plug-in

Dit zijn de gemakkelijke manieren om nieuwe widgets en widgetgebieden op uw website te krijgen.

De andere optie is om een ​​nieuwe widget handmatig in uw bestanden te coderen. Dat kan echter ingewikkeld zijn, tenzij u een ontwikkelaar bent of uw weg kent in code zoals PHP. Omdat het werken met PHP en het toevoegen van nieuwe code aan uw site de werken echt kan verpesten als het verkeerd wordt gedaan, is het het beste om niet met dingen te rotzooien tenzij u precies weet wat u doet.

Daarom stel ik voor om bij een van de twee bovenstaande opties te blijven.

Het enige dat ik moet vermelden is dat omdat widgets zijn geïntegreerd in sommige thema’s en plug-ins, het deactiveren van een plug-in of het overschakelen naar een ander thema de widgets verwijdert die je gebruikte die ermee verbonden waren. Dus als u stopt met het gebruik van een plug-in of thema’s wijzigt en merkt dat bepaalde widgets verdwijnen, weet u nu waarom.

Widget snelle tip

Er is één widget bij elke WordPress-installatie die een beetje speciaal is: de ‘Tekstwidget‘. Hoewel de naam Text Widget een teleurstellende klank heeft, kan deze widget meer doen dan alleen een paar alinea’s bevatten.

Deze widget kan elke HTML die u wilt invoeren, vertalen, wat betekent dat u deze kunt gebruiken om afbeeldingen vast te houden, klikbare links te maken en u kunt hem zelfs laten werken met shortcodes.

Voorbeeld van WordPress Text Widget - Screenshot

Weet u niet hoe u HTML moet coderen? Raad eens: geen probleem!

Hier is een snelle tip om een ​​HTML-fragment in WordPress te maken, zelfs als je niet weet hoe je erover denkt:

 1. Maak een nieuw bericht in de backend van WordPress
 2. Voer de inhoud die u in de tekstwidget wilt plaatsen in de berichteditor in en maak de indeling naar smaak vast
 3. Schakel van de WordPress ‘Visuele’ editor naar ‘Tekst’ editor via het tabblad in de rechterbovenhoek van het algemene berichtbewerkingsgebied
 4. Kopieer alle code die u ziet naar uw computer
 5. Plak de code in je tekstwidget en klik op de knop Opslaan

Vijf eenvoudige stappen en je hebt iets extra’s gemaakt voor een widgetgebied op je site!

Het inpakken

Widgets zijn eenvoudig, zowel qua ontwerp als qua concept, en toch zijn ze verrassend moeilijk uit te leggen in eenvoudige termen. Het goede nieuws is echter dat als u eenmaal weet wat ze zijn en hoe ze werken, u dit waarschijnlijk nooit zult vergeten!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me