Wat is het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org? – Een eenvoudige video-uitleg (YouTube-video)

Geloof het of niet, WordPress heeft twee verschillende smaken: WordPress.com en WordPress.org. Ik weet het – verwarrend! Erger nog, het maken van de verkeerde keuze kan u later veel tijd en moeite kosten – iets waar geen enkele ondernemer ooit mee te maken wil hebben! Zo, wat is het verschil? En wat geschikt is voor uw site?


Om deze vragen – en andere – te beantwoorden, bekijk onze nieuwe video-uitleg op ons YouTube-kanaal.

Kijk eens:

– (Opmerking: Videocredits voor Topher DeRosia – maker van HeroPress.)

Videotranscript

Hallo, dit is Topher voor WinningWP. In deze video gaan we een eeuwenoude vraag bespreken: wat is het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org? En wat is het beste voor jou? Dit is een verrassend veel voorkomende vraag, en het is iets dat onze gemeenschap moet uitwerken. Maar tot die tijd ga ik kijken of ik je kan helpen erachter te komen welke het beste bij je past.

WordPress.com versus WordPress.org

Dus, wat is het verschil? En waarom maakt het uit? Om te beginnen bedienen WordPress.com en WordPress.org verschillende markten. Ze hebben totaal verschillende doelen. Ze hebben verschillende kosten – en daarmee bedoel ik niet dat ze hetzelfde aanbieden tegen twee verschillende prijzen, ze hebben verschillende dingen die geld kosten. Aan de ene kant is iets misschien gratis, aan de andere kant kost het geld – en voor andere dingen geldt het omgekeerde.

Ze variëren in gebruiksgemak: WordPress.com is ontworpen om heel gemakkelijk te gebruiken, terwijl WordPress.org daar niet per se voor is ontworpen. In plaats daarvan is het meer ontworpen voor kracht.

Ze bieden een scala aan diensten. Ze bieden elk dingen aan die de ander niet biedt, en dus moet u ze allebei bekijken om te zien welke heeft wat u zoekt.

Wat bij u past?

Het is eigenlijk best simpel. WordPress.com is een service en WordPress.org is een tool. .Com is dus een dienst met een zeer kleine hoeveelheid doe-het-zelf (zoals IKEA). Met .com krijg je een paar formulieren om in te vullen, je zet je naam, je blogtitel en dat soort dingen in, en tien minuten later heb je een blog! Terwijl .org een beetje meer op Home Depot lijkt, waar ze je graag alle grondstoffen geven die je wilt, en je naar huis kunt gaan en het mooiste kunt bouwen dat niemand ooit eerder heeft gezien, of je kunt bouwen iets verdrietigs. Dat gezegd hebbende, Home Depot helpt je te leren en je kunt iets heel verbazingwekkends bouwen.

Dat idee wordt nog wat verder uitgebreid en WordPress.com is een service die beperkte dingen biedt. In dit voorbeeld zou het een bijzettafel zijn. Je zou het kunnen schilderen, je zou de benen iets korter kunnen knippen, maar aan het eind van de dag is het voor iedereen hetzelfde. Met .org kun je alles maken – echt alles. Het is heel erg krachtig en heel erg flexibel.

WordPress.com as a service is eigendom van een bedrijf genaamd Automattic. Ze maken hun zaken rond WordPress. Ze hebben geen WordPress, ze gebruiken het gewoon als een tool, zoals je zou doen, en ze bouwen er dingen mee, en ze bieden er diensten aan.

WordPress.org als tool biedt WordPress zelf: het open source product. Omdat het open source is, is het gratis beschikbaar voor iedereen op aarde. Het is niet alleen gratis beschikbaar, maar u bezit het ook daadwerkelijk: de licentie dicteert dat elk mens op aarde WordPress bezit.

WordPress.com is ook een gehost platform, wat betekent dat ze alles voor je regelen. Het lijkt een beetje op het bezit van een appartement in plaats van een huis: u hoeft het gazon niet te maaien, u hoeft de bloemen geen water te geven, u hoeft zich geen zorgen te maken over het dak, maar u mag nog steeds de muren. Terwijl .org zelf wordt gehost. Dat betekent dat je zelf een server nodig hebt en dat je wijzigingen kunt aanbrengen en dat je meer kunt doen dan alleen de muren schilderen – je kunt ze zelfs omverwerpen!

WordPress.com is een vast systeem – ik noemde dit met de bijzettafel – ze bieden een beperkt aantal dingen. Die dingen zijn geweldig en ze zijn geweldig, en als ze zijn wat je nodig hebt, dan fantastisch! Maar als ze niet zijn wat u nodig heeft, krijgt u niets anders. Terwijl .org volledig aanpasbaar is. Wanneer u WordPress downloadt van WordPress.org, kunt u er alles mee doen.

WordPress.com werkt gegarandeerd, en daarmee bedoel ik dat je blog up zal zijn, en je zult het kunnen gebruiken. Als het naar beneden gaat, springt iemand anders er weer op, vergelijkbaar met het bezit van een flat of een appartement. Als uw sanitair breekt, komt er iemand anders om het te repareren. Met .org bent u volledig vrij om het volledig te doorbreken en bent u verantwoordelijk voor het oplossen ervan. Of je huurt iemand in. Nogmaals, zoals een huis bezitten en een loodgieter inhuren.

De WordPress-community

WordPress.com heeft een online community eromheen en dat wil ik u graag een beetje laten zien. Zodra u zich aanmeldt bij WordPress.com en u een account heeft, ziet u een pagina met berichten van andere blogs die u heeft besloten te volgen. Dus ik volg het NASA-beeld van de dag en Boing Boing en ThinkGeek, en ze zijn vrij om mij te volgen en mijn berichten te zien. En mijn vrienden kunnen mij volgen, en ik kan mijn vrienden volgen.

U bent misschien bekend met het idee om opmerkingen achter te laten op een WordPress-site wanneer u bent aangemeld bij wordpress.com, en wanneer u zich op de site van iemand anders bevindt, hoeft u zich niet aan te melden om een ​​opmerking achter te laten, en u don hoeft niet al uw gegevens in te vullen. Omdat je al bij dat systeem bent ingelogd, is het voor mensen veel, veel gemakkelijker om elkaars sites te bezoeken, reacties achter te laten en een community te vormen.

Ondersteuning

WordPress.org biedt ondersteuning voor uw installatie van WordPress. Dus ik zei dat als je je sanitair breekt, je misschien een loodgieter nodig hebt om het te repareren, maar de manier waarop de WordPress.org-gemeenschap werkt, is dat alle loodgieters bereid zijn om je gratis ondersteuning te geven. Laten we daar eens naar kijken.

Als je op WordPress.org klikt, is er een sectie over de forums, documentatie en een handboek als je op Ondersteuning klikt. En de forums zijn gevuld met andere mensen zoals jij, die hebben ervaren wat je ervaart en je graag vertellen hoe je het gratis kunt oplossen. Dat is best verbazingwekkend!

Nieuwsfeed

WordPress.com heeft een nieuwsfeed – en ik gebruik het woord nieuws een beetje losjes, omdat het geen nieuws is, het zijn de blogberichten van anderen, die soms nieuws zijn, maar soms zijn het katten … Maar dat wil ik je graag laten zien . Er is een link met de naam Discover en dit zijn samengestelde blogposts. Er zijn dus mensen bij Automattic die de blogs lezen, dingen vinden die je leuk vindt en ze op jouw manier sturen. Dit is behoorlijk gelikt omdat het je helpt tijd te besparen, omdat je niet overal op internet bent op zoek naar goede dingen en al het afval probeert te doorzoeken.

Documentatie

WordPress.org biedt documentatie. Nu heeft .com wat documentatie over hoe ze hun service kunnen gebruiken, maar .org heeft echt diepgaande documentatie over hoe je alles kunt doen! Als je naar Explore Documentation gaat, zijn er al deze artikelen over het gebruik van WordPress en dat soort dingen, en daarnaast is er een handboek met hoofdstukken over het gebruik van WordPress. Het lijkt op het hebben van een e-boek van Barnes & Nobel, maar gratis – allemaal geschreven door mensen zoals jij, en in sommige gevallen door mij!

Prijzen

WordPress.com heeft een gratis product. U kunt tot $ 24,92 per maand betalen en enkele extra functies kopen – enkele extra thema’s, uw eigen domeinnaam, dat soort dingen. Maar er is absoluut een gratis model – en het is een goed model. WordPress.org is helemaal gratis. Mensen verdienen miljoenen dollars met .org als een gratis tool.

Dat is voor jou?

.Com is dus het beste voor de doe-het-zelf-blogger, in tegenstelling tot iedereen – en met iedereen bedoel ik mensen die websites willen bouwen, die willen rondhangen, thema’s willen aanpassen en kleuren willen veranderen, en wat niet. Als je wilt bloggen, is WordPress.com waarschijnlijk iets voor jou. Als je met internet wilt spelen, is WordPress.org geweldig!

Laten we dus eens kijken naar enkele voorbeelden van mensen die .com zouden kunnen gebruiken: iemand zonder web- of HTML-vaardigheden (en als je niet weet wat HTML is, dan is dit iets voor jou); iemand met een beperkt budget – je wilt niet veel geld uitgeven om een ​​supersnelle server te krijgen of een ontwikkelaar te betalen om iets op maat te bouwen, je wilt gewoon een blog. Een eenmalig evenement is goed voor .com: een auto te koop, een bruiloft, een groot jubileum, een familiereünie, dat soort dingen. Iets dat een keer zal wennen en waar niemand ooit meer op terugkomt, en je kunt het weggooien. Iemand die een snelle oplossing nodig heeft – WordPress.com is erg snel en u kunt binnen enkele minuten een blog opzetten.

Een lokale artiest of muzikant – WordPress.com biedt behoorlijk wat ruimte op de harde schijf en is daarom uitstekend geschikt voor het uploaden van muziek en video. En dan is .com geweldig voor iedereen die iets te zeggen heeft, vooral als het belangrijk is voor die persoon wat ze te zeggen hebben in plaats van iets cools op internet te bouwen.

Dus wie zou WordPress.org kunnen gebruiken? Een klein bedrijf met een websitebudget, bloggers met inkomsten uit content – en dat betekent meestal sponsors of advertenties, omdat je dat niet kunt doen op WordPress.com. Uitgevers die veel controle nodig hebben over de look en feel van hun site en de inhoud willen bezitten. Retailbedrijven, want WordPress heeft een aantal uitstekende e-commercehulpmiddelen beschikbaar en u kunt ze niet uitvoeren op .com. U moet uw eigen setup hebben met WordPress van .org om e-commerce te doen.

Non-profitorganisaties en kerken om een ​​vergelijkbare reden: WordPress heeft een aantal uitstekende donatiesystemen beschikbaar en ze werken niet op .com. Iedereen die online zaken doet – WordPress.com heeft een gebruiksovereenkomst die u moet ondertekenen om te zeggen hoe u uw site gaat gebruiken, en soms wil een bedrijf niet betrokken zijn bij welke vorm van contract, zelfs als het een geweldig contract is. Bedrijven willen vaak niet betrokken zijn bij een ander contract en kiezen er daarom voor om hun eigen site op te zetten met WordPress die ze hebben gedownload van .org.

En tot slot iedereen die een oplossing op maat nodig heeft. Als je gewoon iets anders nodig hebt, iets dat geen blog is, dan is WordPress van .org iets voor jou.

Dus, een laatste samenvatting: WordPress.com is voor mensen die niet technisch zijn, niet technisch willen zijn, ze willen gewoon dingen op internet publiceren. En WordPress.org is voor mensen die meer specifieke behoeften hebben, of misschien dingen willen bouwen op internet, die misschien willen leren of zaken willen doen en donaties willen aannemen.

Bedankt voor het luisteren en ik hoop dat ik je heb helpen beslissen welke je wilt gebruiken: WordPress.com of WordPress.org.

Bekijk meer video’s …

Alles duidelijk over de verschillen tussen WordPress.com en WordPress.org? Gedachten?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me