Top 15 (essentiële) dingen die u moet doen na het installeren van WordPress – dit moet u lezen!

WordPress aanbiedingen


Dus je hebt zojuist WordPress geïnstalleerd … Wat nu? Hoe zet u uw blanco WordPress-installatie om in een voltooide website die klaar is om bezoekers te ontvangen?

Hoewel WordPress redelijk klaar is om uit de doos te gaan, zijn er enkele basisstappen voor het huishouden die u wilt nemen om uw site succesvol te maken.

Deze omvatten basisinstellingen om te configureren, extensies om te installeren en aan te passen en inhoud die u moet hebben voordat u uw deuren opent. U wilt bijvoorbeeld uw WordPress URL-structuur en tijdzone instellen – kleine dingen die gemakkelijk over het hoofd worden gezien maar een belangrijke rol spelen in uw site.

Evenzo is het essentieel dat u een sterk back-upbeleid instelt om uw site veilig te houden.

Om u te begeleiden, zijn hier 15 essentiële dingen die u moet doen na het installeren van WordPress:

15 dingen om te doen na het installeren van WordPress

1. Maak kennis met het WordPress-dashboard

Wanneer u zojuist WordPress heeft geïnstalleerd, is het eerste dat u wilt doen vertrouwd raken met het WordPress-dashboard.

Het is het configuratiescherm voor uw site, dus u zult er de rest van dit bericht (en de rest van het leven van uw site) veel tijd in doorbrengen.

U kunt uw WordPress-dashboard openen door toe te voegen / wp-admin aan het einde van de URL van uw site, bijvoorbeeld, uwsite.com/wp-admin. Als u zich nog niet heeft aangemeld, wordt u hierom gevraagd voordat u het dashboard kunt bekijken.

Het hoofddashboard geeft u een basisoverzicht van uw site. Om toegang te krijgen tot extra gebieden, gebruikt u het zijbalkmenu aan de linkerkant:

Het WordPress-dashboard

Elk menu-item aan de linkerkant bevat ook een aantal submenu’s wanneer u erover beweegt.

Om nieuwe inhoud te maken, gebruikt u de Berichten en Pagina’s menu’s:

 • Berichten – dit zijn blogposts.
 • Pagina’s – statische pagina’s, zoals uw ‘Over’ of ‘Contact’ pagina’s.

Om de extensies van uw site te beheren, gebruikt u de Verschijning en Plug-ins menu’s:

 • Verschijning – installeer en pas uw WordPress-thema aan, dat het uiterlijk van uw site bepaalt.
 • Plug-ins – installeer en beheer uw WordPress-plug-ins, die nieuwe functionaliteit aan uw site toevoegen.

Tot slot, als je net aan het instellen bent, breng je veel tijd door in de Instellingen Oppervlakte. Zodra u echter alle instellingen heeft geconfigureerd, negeert u dit gebied meestal in uw dagelijkse sitebeheer.

Zodra u zich op uw gemak voelt in het WordPress-dashboard, bent u klaar om verder te gaan met de rest van deze tips …

2. Verander de permalink structuur

De permalink-structuur van je WordPress-site bepaalt het deel van de URL’s van je website dat achter je hoofddomeinnaam komt.

Als de URL van een post bijvoorbeeld ‘yoursite.com/things-to-do-after-installing-wordpress‘, Dan bestuurt de permalink-structuur de‘dingen om te doen na het installeren van wordpress‘ een deel.

Het is een belangrijke overweging voor zowel gebruikerservaring als zoekmachineoptimalisatie (SEO), omdat u de woorden in uw permalinks kunt gebruiken om een ​​belangrijke context te geven over de inhoud van een bericht.

Veel nieuwe WordPress-installaties gebruiken echter een niet-geoptimaliseerde permalink-structuur op basis van cijfers, zoals ‘uwsite.com/?p=123‘.

Om dat op te lossen en een geoptimaliseerde permalink-structuur te kiezen, kunt u naar gaan Instellingen → Permalinks.

Voor de meeste websites is de beste optie om de te kiezen Plaats naam structuur. Als uw site echter tijdgevoelig nieuws plaatst, kan het ook logisch zijn om een ​​permalink-structuur te kiezen die de datum bevat.

Voor de meeste blogs mag je de datum niet in de URL opnemen, omdat je in de toekomst misschien terug wilt gaan en de post wilt updaten. In dat geval kan het verwarrend zijn als je een bericht in 2020 hebt bijgewerkt, maar de URL-structuur geeft nog steeds aan dat het in 2017 is gepubliceerd:

Instellen van de WordPress permalink-structuur

3. Kies uw tijdzone

De tijdzone van uw WordPress-site speelt een belangrijke rol bij planning en automatisering. Als je bijvoorbeeld plant dat een blogbericht ergens in de toekomst live gaat, wordt de exacte publicatietijd gebaseerd op de tijdzone in je WordPress-instellingen.

De eenvoudigste optie is normaal gesproken om deze gelijk te stellen aan uw eigen tijdzone. Als de doelgroep van uw website zich echter in een ander geografisch gebied bevindt, kan het soms zinvoller zijn om de tijdzone van uw site gelijk te stellen aan de tijdzone van uw publiek.

Ga naar om uw tijdzone in te stellen Instellingen → Algemeen en gebruik de Tijdzone laten vallen. Daaronder kunt u ook enkele andere tijdgerelateerde instellingen configureren, zoals uw datum- en tijdnotaties:

Je WordPress-tijdzone instellen

4. Vul uw gebruikersprofiel in

Wanneer u een blogbericht publiceert, bevatten de meeste WordPress-thema’s een klein vakje onderaan het bericht met meer informatie over de auteur. Deze box geeft je de kans om in contact te komen met je bezoekers en een gezicht te geven aan de inhoud.

Als je bijvoorbeeld naar de onderkant van dit bericht scrolt, zie je zoiets als dit:

WordPress auteur box voorbeeld

Om deze auteurbox te genereren, haalt WordPress automatisch informatie uit uw WordPress-gebruikersprofiel, dus u wilt alle relevante informatie aan uw profiel toevoegen.

Om het in te vullen, ga naar Gebruikers → Uw profiel. Daar kunt u uw naam en biografische gegevens invoeren:

Uw WordPress-gebruikersprofiel bewerken

Om je profielfoto te beheren, moet je je aanmelden voor Gravatar met het e-mailadres dat is gekoppeld aan je WordPress-account.

Als u uw profielfoto liever rechtstreeks naar WordPress kunt uploaden, kunt u een gratis plug-in zoals WP User Avatar gebruiken om die functie toe te voegen. Later meer over plug-ins.

5. Configureer het opmerkingenbeleid

Iedereen kan standaard een opmerking achterlaten op je blogposts. Je moet de eerste opmerking van een persoon handmatig goedkeuren, maar daarna kunnen ze vrij reageren.

Afhankelijk van het type site dat je maakt, wil je misschien een ander beleid voor reacties gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld:

 • vereisen dat gebruikers zich registreren om een ​​opmerking achter te laten
 • sluit automatisch opmerkingen na een bepaalde periode.

Als je de reactieregels van je site wilt aanpassen of reacties helemaal wilt uitschakelen, ga je naar Instellingen → Discussie.

Naast het bepalen wie kan reageren, kunt u ook regels voor het modereren van opmerkingen instellen om uw leven gemakkelijker te maken:

Instellingen voor WordPress-opmerkingen

Als je je zorgen maakt over reactiespam, kun je ook een antispam-plug-in installeren, zoals Akismet. Hierover later meer.

6. Installeer en pas uw thema aan

Uw WordPress-thema bepaalt hoe uw site eruitziet – beschouw het als de ‘kleding’ van uw site.

Elke WordPress-site heeft een thema nodig en u wilt er een kiezen die past bij uw niche en gewenste esthetiek.

Je kunt duizenden gratis thema’s vinden op WordPress.org. Of, als u wat meer flexibiliteit wilt, koopt u misschien liever een premium-thema, hier zijn onze favoriete plekken.

Ga naar om uw thema te installeren Uiterlijk → Thema’s → Nieuw toevoegen en ook:

 • zoek naar je thema op naam als je een gratis thema hebt gevonden op WordPress.org
 • upload het .zip-bestand van uw thema als u een premium-thema hebt gekocht.

Een WordPress-thema installeren

Nadat u uw thema hebt geïnstalleerd, kunt u het aanpassen met de realtime visuele aanpassing door naar te gaan Uiterlijk → Aanpassen.

Sommige thema’s bevatten ook vooraf gemaakte demo-inhoud die u kunt importeren. U moet de documentatie van uw gekozen thema raadplegen om erachter te komen of dat het geval is.

Voor een meer gedetailleerde kijk op het werken met WordPress-thema’s, bekijk onze complete gids voor het installeren en instellen van WordPress-thema’s.

7. Maak een logo en favicon

Uw logo speelt een belangrijke rol in de branding van uw site.

De meeste WordPress-thema’s geven ergens in de navigatie bovenaan een logo weer, meestal in de linkerbovenhoek (hier ziet u het WinningWP-logo).

Als u nog geen logo heeft, kunt u een heleboel gratis logo-generatoren vinden als u die term Google. Of u kunt goedkope logo-ontwerpdiensten van $ 5 tot $ 25 vinden op Fiverr.

Natuurlijk krijg je waar je voor betaalt, en als je een geweldig logo wilt, moet je bereid zijn er honderden aan uit te geven.

Uw favicon is de kleine afbeelding die op het browsertabblad verschijnt. Google geeft het ook naast uw site weer in mobiele zoekresultaten (en werkt eraan om dat ook naar desktopzoekresultaten te brengen):

Voorbeeld van WordPress favicon in Google

Omdat het zo’n prominente positie krijgt, is het een ander belangrijk onderdeel van de branding van uw WordPress-site.

U kunt een tool zoals favicon.io gebruiken om een ​​favicon voor uw website te maken.

Zodra u uw logo en favicon heeft, kunt u ze aan WordPress toevoegen door de WordPress Customizer te openen (Uiterlijk → Aanpassen) en naar de Site-identiteit sectie. Daar zie je twee opties Selecteer logo en Selecteer sitepictogram (jouw favicon):

Hoe WordPress-logo en favicon toe te voegen

8. Verwijder Dummy WordPress Content

Wanneer u WordPress installeert, bevat het wat dummy-inhoud aan de voorkant van uw site. Dit is handig als je nog steeds je thema kiest, maar als je eenmaal je thema hebt ingesteld, wil je het verwijderen om plaats te maken voor je eigen inhoud.

Hier is hoe:

 • Open de Berichten en Pagina’s Oppervlakte.
 • Plaats de muisaanwijzer op de bestaande inhoud.
 • Klik op de Prullenbak optie om een ​​stuk inhoud te verwijderen.

Hoe kan ik WordPress berichten en pagina's te verwijderen

9. Maak uw kernpagina’s en stel de startpagina in

Nadat u de dummy-inhoud heeft verwijderd, kunt u deze vervangen door uw eigen inhoud.

Allereerst wilt u uw kernpagina’s maken. Dit omvat waarschijnlijk ten minste uw ‘Over’ en ‘Contact’ pagina’s. Bekijk onze Over- en Contactpagina’s voor inspiratie – het is prima om het voorlopig eenvoudig te houden.

Als je een blog maakt, wil je misschien ook een speciale ‘Start hier’ -pagina opnemen met links naar je belangrijkste inhoud.

Je hebt natuurlijk nog geen blogposts! Maar die kun je later altijd toevoegen.

Ga naar om een ​​nieuwe pagina te maken Pagina’s → Nieuwe toevoegen. Daar kunt u de blokeditor gebruiken om inhoud toe te voegen en de lay-out van uw pagina te bepalen:

De WordPress-blokeditor

Als je merkt dat je overdreven beperkt bent door de blokeditor en meer ontwerpvrijheid wilt, geef je misschien de voorkeur aan een WordPress-paginabuilder-plug-in zoals Elementor. Zo’n plug-in geeft u een visuele interface met slepen en neerzetten om uw inhoud te ontwerpen.

Ten slotte toont WordPress standaard een lijst met uw meest recente blogposts op uw startpagina.

Als u liever een statische pagina wilt weergeven, kunt u een nieuwe pagina maken om als uw startpagina te fungeren. Ga dan naar Instellingen → Lezen en stel de Uw startpagina wordt weergegeven instelling gelijk aan Een statische pagina:

Een statische startpagina instellen

Als je dit doet, wil je ook een andere pagina maken om als je blogpagina te fungeren.

10. Stel widgets in

De meeste WordPress-thema’s bevatten een of meer zijbalken die naast uw inhoud verschijnen. Als je bijvoorbeeld een computer gebruikt en je kijkt naar de rechterkant van dit blogbericht, zie je de WinningWP-zijbalk.

Om te bepalen welke informatie hier wordt weergegeven, gebruikt u widgets.

Om deze in te stellen, kunt u terecht op Uiterlijk → Widgets:

WordPress-widgets configureren

Bij sommige thema’s kunt u ook widgets gebruiken om de informatie in uw voettekst te beheren, wat het geval is in de bovenstaande schermafbeelding. Het proces is hetzelfde, of u nu met zijbalkwidgets of voettekstwidgets werkt.

Als u de voorkeur geeft aan een meer visuele interface, kunt u ook uw WordPress-widgets bedienen vanuit de WordPress Customizer (Uiterlijk → Aanpassen). Het leuke van deze aanpak is dat je in realtime een voorbeeld van je widgets kunt bekijken.

11. Stel het navigatiemenu in

Terwijl u widgets gebruikt om uw zijbalk en / of voettekst te bedienen, moet u ook uw hoofdnavigatiemenu instellen, dat de meeste thema’s bovenaan de pagina weergeven.

Meestal bevat dit menu minimaal links naar uw kernpagina’s. U kunt ook submenu-items in een vervolgkeuzelijst gebruiken om mensen dieper naar uw site te leiden.

Bijvoorbeeld als je erover zweeft Categorieën op WinningWP kun je rechtstreeks naar specifieke blogcategorieën springen:

Voorbeeld van een WordPress-menu

Ga naar om uw menu in te stellen Uiterlijk → Menu’s en maak een nieuw menu:

Hoe u een nieuw WordPress-menu maakt

Dan:

 • Gebruik de items aan de linkerkant om links aan uw menu toe te voegen.
 • Stel je Locatie weergeven. Bij de meeste thema’s wil je dit gelijk stellen aan iets als ‘Primair’ of ‘Hoofdnavigatie’, hoewel de exacte namen per thema verschillen. Het standaard Twenty Twenty-thema gebruikt ‘Desktop Horizontaal Menu’.

Menu-items toevoegen

12. Stel een automatisch back-upbeleid in

Om de gegevens van uw site veilig te houden, moet u een soort automatisch back-upbeleid instellen.

Als u hoogwaardige beheerde WordPress-hosting gebruikt, doet uw hostingbedrijf dit waarschijnlijk al voor u en kunt u deze sectie overslaan. Maar als u budget shared hosting gebruikt, is het onwaarschijnlijk dat uw hostingbedrijf een zinvol back-upbeleid heeft.

Om dat op te lossen, kunt u een back-upplug-in voor WordPress gebruiken. Twee goede opties zijn:

 • VaultPress – betaald, maar supereenvoudig en hands-off. Onze tutorial.
 • UpdraftPlus – gratis en nog steeds vrij hands-off zodra u het installatieproces voorbij bent.

13. Installeer enkele andere onmisbare WordPress-plug-ins

Naast een back-upplug-in zijn er ook verschillende andere plug-ins die alle WordPress-sites nodig hebben.

Ten eerste kunt u naar gaan om een ​​plug-in te installeren Plug-ins → Nieuw toevoegen. We hebben ook een hele gids over het installeren van WordPress-plug-ins als je wat extra hulp wilt.

Dus, wat zijn de onmisbare plug-ins?

 • Yoast SEO – gratis – helpt je om je SEO te verbeteren en hoger te scoren in Google.
 • Met WPForms – gratis – kunt u een contactformulier aan uw site toevoegen door middel van slepen en neerzetten. Onze WPForms-beoordeling.
 • WP Rocket – $ 49 – helpt je site te versnellen. WP Super Cache is een goed gratis alternatief, hoewel het niet zo uitgebreid is. Onze WP Rocket-recensie.
 • Akismet – gratis – beschermt uw site tegen spam, die we eerder noemden.
 • ShortPixel – gratis – optimaliseert uw afbeeldingen automatisch om uw site sneller te laden.

En dan denk ik dat deze plug-ins nuttig zijn voor de meeste WordPress-sites, maar ik zou ze niet helemaal classificeren als must-haves:

 • Jetpack – gratis – een handige verzameling van veel kleine aanpassingen en functies. Onze favoriete Jetpack-functies.
 • Elementor – gratis – voegt visuele bewerkingen toe met slepen en neerzetten om u te helpen meer unieke ontwerpen te maken.
 • Thrive Leads – $ 67 – helpt je om je e-maillijst te laten groeien.

14. Verwijder alle ongebruikte plug-ins en thema’s

Op dit punt zou u het door u gekozen thema en de onmisbare plug-ins moeten hebben geïnstalleerd.

Nu is het tijd om terug te gaan en alles te verwijderen wat je niet gebruikt! Veel hosts installeren een aantal extra plug-ins en thema’s, of misschien heb je een paar opties geïnstalleerd die je hebt getest en niet leuk vond.

Hoe dan ook, u moet ongebruikte plug-ins en thema’s verwijderen omdat ze alleen maar ruimte verspillen (en in sommige situaties kunnen ze zelfs een beveiligingsrisico vormen omdat die bestanden nog steeds op uw server staan).

Om dit te doen:

 • Ga naar Uiterlijk → Thema’s of Plug-ins, respectievelijk
 • Plaats de muisaanwijzer op een thema of plug-in die u niet gebruikt
 • Klik Verwijderen

15. Schrijf uw eerste blogbericht

En met die opzet uit de weg, ben je officieel klaar om je eerste blogpost te schrijven! Stel jezelf voor aan je toekomstige lezers en laat ze weten wat hun te wachten staat op je site.

Ga naar om uw eerste blogpost te maken Berichten → Nieuw toevoegen. Daar kunt u de WordPress-blokeditor gebruiken om uw bericht te typen.

Klik op wanneer u klaar bent Publiceren en deel uw site met de wereld.

Ga vandaag nog aan de slag met WordPress

Door de stappen in dit bericht te volgen, zou je WordPress-site klaar moeten zijn voor prime time.

U zult waarschijnlijk merken dat uw WordPress-site nooit echt ‘af’ is en u zult graag sleutelen aan nieuwe plug-ins, ontwerpwijzigingen of verfijningen aan uw kernpagina’s.

Maar over het algemeen ben je klaar om je deuren te openen en bezoekers te ontvangen.

Om u te helpen uw site te laten groeien, kunt u onze handleidingen over WordPress SEO en hoe u inhoud maakt die verkeer genereert, bekijken.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me