22 Essentiële tips voor het kiezen van de best mogelijke domeinnaam voor een website (2020)

WordPress aanbiedingen


Het kiezen van de best mogelijke domeinnaam voor uw website is van cruciaal belang. Uw domeinnaam is iets dat uren, zo niet dagen van denken verdient, en het is niet overdreven om te zeggen dat het maken van de verkeerde keuze in sommige omstandigheden een bedrijf kan breken. Kortom: het kiezen van een domeinnaam is iets dat elke website-eigenaar nodig heeft om ervoor te zorgen dat ze het goed doen – idealiter voordat ze iets anders doen, en vooral als de website een commercieel doel zal dienen.

We zijn geen vreemden voor domeinnamen hier bij WinningWP. In feite hebben we de afgelopen maanden nogal wat domeinen besproken, wat laat zien hoe urgent een probleem is voor potentiële website-eigenaren.

Tot dusver hebben we het gehad over wat een domeinnaam is en wat het verschil is tussen een domeinnaam en webhosting en een website. En we hebben ook de negen beste registratiedomeinen voor websitedomeinen vermeld in 2020 – dat wil zeggen waar te gaan om daadwerkelijk te registreren en een domeinnaam te kopen.

We zijn echter nog niet in de diepte gegaan dingen om te overwegen bij het kiezen van uw ideale domeinnaam – met andere woorden: hoe ga je eigenlijk kiezen? verandering Laten we dat vandaag de dag. Hier zijn meer dan 20 essentiële tips voor het kiezen en registreren van een domeinnaam (in willekeurige volgorde).

1. Ga altijd voor de .com

Laat me dit nog een keer zeggen: ga waar mogelijk altijd voor een .com-domein. Bijlage A: Deze site.

winningwp

Technisch gezien is de .com slechts een van de vele domeinnaamextensies (TLD’s) die hier meer beschikbaar zijn op TLD’s en andere componenten van een domeinnaam. Enkele van de andere populaire opties zijn .net, .org, .co, .edu, .biz of zelfs dingen zoals .shop of .blog.

En hoewel al die mooie TLD’s verleidelijk zijn, is het bijna altijd de juiste keuze om de klassieke .com te krijgen. Twee redenen:

 1. Mensen zijn meer bekend met .com-domeinen dan met iets anders; ze typen standaard ‘.com’ in de adresbalk van de browser en onthouden uw extensie waarschijnlijk niet als deze te raar is. Iedereen zal altijd aannemen dat een website een .com is.
 2. De .com TLD wordt gebruikt door ~ 47% van alle websites, zegt data. Kunnen ze het allemaal fout hebben?

Wat dit allemaal betekent, is dat als uw perfecte .com wordt gebruikt, u die naam misschien helemaal moet vergeten of moet proberen contact op te nemen met de huidige eigenaar om te zien of zij bereid zijn het domein aan u te verkopen. Waarschuwing! Dit kan duur zijn. (We bespreken dit in nr. 13.)

2. Ga soms niet voor de .com

Sorry. Ik weet dat ik dingen verwarrend maak, maar houd alsjeblieft geduld met me.

Er zijn enkele uitzonderingen op de .com-regel:

Vooral als uw website bedoeld is voor een lokaal publiek, overweeg dan om voor een lokale TLD te gaan. Bijvoorbeeld een blog bouwen voor de Duitse markt? Hoe zit het met het verkrijgen van een .de adres?

Als u dit doet, krijgen uw gebruikers een klein beetje extra bewustzijn en wordt uw betrouwbaarheid vergroot door duidelijk te maken dat u zich in hun land bevindt (via de lokale TLD).

Maar zelfs daarmee mag u zich niet beperken tot alleen die lokale domeinnaam. Misschien wilt u uw merk in de toekomst nog steeds uitbreiden en als dat gebeurt, wilt u niet ontdekken dat iemand uw .com al heeft gebruikt.

Dus aan het eind van de dag, zelfs als u een lokale markt wilt bedienen, kunt u op de lange termijn nog steeds profiteren door ook de .com-versie te krijgen. En in de tussentijd kunt u de .com koppelen aan uw lokale domein, dus ongeacht welk adres iemand bezoekt, ze komen nog steeds op dezelfde website terecht.

3. Overweeg om te experimenteren met niet-traditionele TLD’s

Zoals vermeld in nummer 1, kunt u tegenwoordig een groot aantal verschillende TLD’s aanschaffen die een paar jaar geleden niet beschikbaar waren.

U kunt bijvoorbeeld domeinextensies krijgen zoals .shop, .club, .store, .blog, .design, .xyz, enzovoort. U kunt ook experimenteren met enkele van de TLD’s die oorspronkelijk bedoeld waren als lokale TLD’s, maar vanwege hun unieke uiterlijk ook voor verschillende andere doeleinden kunnen worden gebruikt. Dit zijn domeinextensies zoals .is, .io, .fm, .it, .ly, .cc en andere.

Om u een voorbeeld te geven van het laatste: als het logisch is voor uw merk en de beoogde naam, kunt u proberen het te laten lijken alsof het hele domein, inclusief de TLD, één complete uitdrukking is. Dat kun je bereiken door creatief te kiezen voor je TLD. Microsoft Translator is bijvoorbeeld beschikbaar onder translate.it – ​​dat is de hele domeinnaam en een behoorlijk creatief gebruik van de Italiaanse TLD, .it.

Het probleem met deze TLD’s is echter dat niet elke domeinregistreerder ze aanbiedt. Momenteel geeft GoDaddy je toegang tot de grootste catalogus.

GoDaddy-domeinveilingen

Desalniettemin, als je op zoek bent naar een specifieke TLD, is het nog steeds slim om ook rond te kijken met andere registrars. Dit is onze andere bron, waar we het hebben over de beste registrars op de markt, plus enkele van de TLD’s die ze aanbieden.

4. Overweeg om ook de andere hoofd-TLD’s te kopen

Het beveiligen van uw hoofddomeinnaam extensie – of het nu een .com of een lokale TLD is – is slechts stap één. Stap twee is om alle andere populaire TLD’s op te halen en ze vervolgens in te stellen om naar uw hoofd-TLD door te sturen.

Als uw gewenste adres bijvoorbeeld SeeMeBloggin.com is, overweeg dan om bijvoorbeeld:

 • SeeMeBlogg.in
 • ZieMeBloggin.co
 • Zie MeBloggin.net
 • Zie MeBloggin.org
 • SeeMeBloggin.co.uk, enz.

Hoewel dit aan het eind van het jaar zal bijdragen aan uw totale domeinnaamrekening, voorkomt u ook mogelijke problemen verderop. In de eerste plaats zou je niet willen concurreren met een andere site met dezelfde domeinnaam maar eindigen in een andere TLD.

Enkele andere dingen die u niet wilt:

 • Mensen die bedriegersites maken – sites die op de uwe lijken, maar dat niet zijn (bedoeld om mensen te misleiden).
 • Mensen registreren enkele van die ontbrekende TLD’s en proberen ze vervolgens tegen een veel hoger tarief aan u terug te verkopen.
 • Echte bezoekers die uw TLD door elkaar halen en geen toegang hebben tot uw website.

5. Kies een merkbare naam

We weten allemaal dat branding cruciaal is voor succes op de lange termijn, maar wat maakt een domeinnaam precies brandbaar? Er spelen veel factoren een rol, maar de belangrijkste zijn:

 • Een merkbare naam heeft geen specifieke betekenis (bijv. ‘Google’ is geen woord, ‘YouTube is er ook geen).
 • Haar uniek – uw concurrentie niet iets dergelijks te gebruiken.
 • Haar gemakkelijk te onthouden – niet te langdradig, geen complexe klinkercombinaties.
 • Haar makkelijk uit te spreken en dicteer via de telefoon.
 • Het klinkt betrouwbaar – sommige namen kunnen per definitie een beetje duister zijn, WinTheLotteryToday.com is bijvoorbeeld misschien te vet, maar Lotterio.com klinkt veel beter.

Om het brainstormen gemakkelijker te maken, kun je experimenteren met enkele combinaties van echte woorden en willekeurige achtervoegsels, zoals ik deed met het bovenstaande Lotterio.com-voorbeeld. Het belangrijkste doel hier is om een ​​potentieel te creëren voor de domeinnaam om merkwaarde op te bouwen na verloop van tijd.

Met andere woorden, probeer er zoveel mogelijk voor te zorgen dat de naam goed klinkt. Het moet leuk zijn om hardop te zeggen en niet moeilijk te onthouden. Denk aan Uber: het is kort en pittig en er is geen verwarring over hoe je het moet spellen – zelfs als het wordt genoemd in een gesprek.

6. Houd het kort, simpel en voorspelbaar

We hadden het dus al over merkbaarheid (als dat een woord is), maar er zijn ook enkele andere, meer algemene, kenmerken van een kwaliteitsdomeinnaam. De grote vier zijn:

 • kort – bij voorkeur met minder dan 15 (-ish) karakters, exclusief de TLD
 • gemakkelijk – geen koppeltekens, geen onderstrepingstekens, geen ingewikkelde woorden als onderdeel van het domein of enige andere interpunctie
 • gewoon woorden – vermijd het gebruik van cijfers tenzij het absoluut noodzakelijk is (bijvoorbeeld als het deel uitmaakt van uw merknaam, zoals 9gag.com)
 • voorspelbaar – geen rare spellingen (als uw naam bijvoorbeeld Myke is en u wilt dat het deel uitmaakt van uw domein – zoals MykeBlogs.com) – elke keer dat mensen het verkeerd typen als MikeBlogs.com.

Je kunt ook:

7. Koop de veelvoorkomende spelfouten van uw domein

Dit kan uw jaarlijkse domeinfactuur echter nog verder verhogen, dus het is uw oproep.

Over het algemeen zul je redelijk veilig zijn als je je concentreert op een paar van de meest waarschijnlijke spelfouten van het domein.

Kijkend naar mijn eerdere voorbeeld, zou Lotterio.com verkeerd gespeld kunnen worden als Loterio.com – single ‘T’.

Zodra je die, stuur ze terug naar uw belangrijkste domeinnaam.

8. Gebruik een thesaurus voor ideeën voor domeinnamen

Oké, dus wat ik ook zeg over het kiezen van een domeinnaam die brandbaar, eenvoudig is, goed klinkt, gemakkelijk te onthouden is, enzovoort, het feit is dat het bedenken van een echt goede naam is moeilijk.

Soms doorloop je gemakkelijk tientallen verschillende termen voordat je genoegen neemt met die perfecte, terwijl andere keren niets goed genoeg lijkt. In dat geval kan Thesaurus.com het geheime wapen in je arsenaal zijn.

De site helpt u synoniemen te vinden en biedt ook snelle definities om u te helpen geen dwaze fout te maken door uw domeinnaam op te bouwen rond een woord met een betekenis die u verkeerd hebt begrepen.

Opmerking: zoals ik hierboven al zei, is het niet raadzaam om gewoon met een standaardwoordenboekwoord als domeinnaam te gaan, ook al komt het van een thesaurus. Voeg er altijd wat modificaties aan toe, of verander het in iets origineels door hier en daar een paar letters te veranderen.

9. Help jezelf aan enkele domeinnaamgeneratoren

Dit is een ander soort hulp die u kunt gebruiken als u het moeilijk vindt om een ​​coole domeinnaam te bedenken, en dus bij uitbreiding ook uw bedrijfsnaam.

Deze tools zijn heel eenvoudig te gebruiken, maar ook verrassend nuttig. Het enige wat ze nodig hebben is één trefwoord van u – een seed-trefwoord (of een seed-sleutelzin) – en in ruil daarvoor geven ze u tientallen of zelfs honderden suggesties, vol met geldige en beschikbare domeinnamen die u meteen kunt registreren.

De beste tools zijn onder meer:

 • LeanDomainSearch, gemaakt door de jongens van Automattic (ook bekend van WordPress.com). Dit is bijvoorbeeld wat u krijgt als u ‘koffie’ opzoekt:

LeanDomainSearch

 • Bedrijfsnaamgenerator door Shopify werkt op dezelfde manier als hierboven en helpt u ook bij het bouwen van een Shopify-winkel met de domeinnaam van uw keuze.
 • Nameboy is een beetje ouderwets – vooral qua ontwerp – maar het is nog steeds nuttig. Deze heeft meer specifieke invoer nodig en doet het beter als je eenmaal een algemene richting hebt die je met je naam wilt volgen.

10. Kies een domeinnaam die u feitelijk legaal kunt bezitten

Het schenden van een handelsmerk kan een hele slechte dag betekenen. En hoewel ik me realiseer dat bijna niemand een domeinnaam registreert met de bedoeling ergens inbreuk op te maken, gebeuren die dingen zo nu en dan.

Daarom, als vuistregel, wanneer u een leuk idee voor een domeinnaam heeft en u staat op het punt deze te registreren, google dan gewoon de naam en bekijk alle resultaten van de eerste en tweede pagina. Waar u naar op zoek bent, zijn bedrijven die deze naam al gebruiken en (schijnbaar) actief zijn in een vergelijkbare markt of niche.

Als u iets vindt, moet u waarschijnlijk een andere domeinnaam kiezen.

11. Maak je niet te veel zorgen als je perfecte domeinnaam wordt ingenomen

Als de gewenste domeinnaam al in gebruik is, is dit niet het einde van de wereld. Soms kun je het nog steeds in handen krijgen.

Dit kun je doen:

 • Als de domeinnaam niet in gebruik is (er is geen website of het domein is ‘geparkeerd’ – bevat alleen advertenties), dan is de kans groot dat de eigenaar deze pas heeft gekocht om hem later te verkopen. Op die geparkeerde website vindt u waarschijnlijk wat contactgegevens. Als er geen info, gebruik who.is en krijg e-mail van de eigenaar.
 • Als er een website op het domein is, kunt u nog steeds uw geluk beproeven en contact opnemen met de eigenaar met de vraag of zij bereid zijn het domein te verkopen. Lage kans op succes hier, maar toch het proberen waard.
 • Als het domein helemaal leeg is en er geen contactgegevens te vinden zijn, kijk dan eens naar bekende domein-flipping marktplaatsen, zoals GoDaddy’s marktplaats (gebaseerd op veilingen), Sedo, SnapNames of Flippa.

Het kopen van een bestaande domeinnaam is een ander proces dan het kopen van een nieuwe, dus het vereist wat extra voorzichtigheid. We praten daarover in nummer 13.

Nog een opmerking, domeinen die u koopt uit iemands handen kosten GELD (nadruk van mij). Soms goed geld! Een veilige schatting is hier minimaal $ 250, maar meer dan $ 1.000 of meer.

Als je dat niet kunt betalen, maak je dan ook niet al te veel zorgen … Dat brengt me bij:

12. Maak je niet te veel zorgen als je perfecte domeinnaam wordt ingenomen en niet kan worden verkregen

Oké, dus het maakt niet uit hoe domeinnamen er toe doen, en het hebben van de juiste kan de wereld voor je betekenen, als je niet kunt krijgen wat je wilt (het is niet beschikbaar of de prijs is te hoog), zweet niet het te veel.

Allereerst is iets dat belangrijker is dan wat dan ook – zelfs dan de domeinnaam zelf – om het idee achter uw website of bedrijf goed te krijgen. Als u zich inzet om dat idee uit te voeren en het opzettelijk doet, zal het ontbreken van die ‘perfecte domeinnaam’ u niet tegenhouden.

Ten tweede kunnen domeinnamen later worden gewijzigd. Zelfs als u vandaag niet het juiste domein heeft, kunt u het altijd later ophalen en uw website er gewoon naar omleiden.

Dat is bijvoorbeeld wat Sumo – een suite van online marketingtools – niet zo lang geleden deed. De domeinnaam waarmee ze begonnen was sumome.com, maar na een tijdje, toen ze genoeg geld hadden, kochten ze het domein dat ze echt wilden – sumo.com. In hun geval was die domeinswitch nogal duur. Hun nieuwe domein sumo.com kostte eigenlijk $ 1,5 miljoen. Maar maak je geen zorgen, die van jou hoeft niet zo duur te zijn. Sumo is zelfs de 83e duurste domeinnaam ooit gebleken.

13. Wees voorzichtig bij het kopen van bestaande domeinnamen

Zoals ik een paar punten hierboven noemde, is het kopen van een bestaande domeinnaam een ​​beetje anders dan het kopen van een nieuwe. Allereerst, omdat het niet nieuw is, betekent dit dat het al een geschiedenis heeft. En je kunt nooit helemaal zeker zijn wat die geschiedenis is.

 • Aan de positieve kant kan de geschiedenis van het domein je een boost geven in Google omdat je niet helemaal opnieuw begint – Google kent het domein al.
 • Maar aan de andere kant, als het domein enige ‘niet-koosjere’ dingen bevat (porno, gokken, spaminhoud, e-mailspamdistributie), dan kan het volledig van Google worden verbannen.

Je domein kopen bij een marktplaats zoals Flippa geeft je wat veiligheid, aangezien elk domein op zijn minst op de meest eenvoudige manier wordt gevalideerd. Om de zaken echter wat veiliger te maken, moet u ook uw eigen controles uitvoeren.

Voer eerst een handmatige controle uit door naar Google te gaan en te zoeken naar:

site: YOURDOMAIN.com

Dit zal u vertellen of Google pagina’s heeft geïndexeerd vanuit dat domein. Iets vinden is een goed teken. Het betekent dat het domein niet is verbannen. Niets vinden hoeft echter geen dealbreaker te zijn.

 • Als het domein leeg is (geen website), kan Google in de eerste plaats niets vinden.
 • Als er echter een website is, maar Google deze niet kan zien (via de site: YOURDOMAIN.com-zin), is dit een rode vlag.

U kunt ook controles uitvoeren via tools zoals bannedcheck.com en ismywebsitepenalized.com. Maar houd er ook rekening mee dat deze dingen niet waterdicht zijn. Beschouw ze als helpers.

Maar we kunnen nog meer doen:

14. Controleer de domeingeschiedenis via Wayback Machine

Opmerking: deze is het waard om te controleren, zelfs als u (wat u denkt dat is) een nieuwe domeinnaam krijgt. In sommige gevallen is de domeinnaam die u probeert te registreren mogelijk in het verleden geregistreerd, maar daarna verlaten door de eigenaar. Het is nog steeds goed om te kijken wat er op stond.

Er zijn een aantal manieren waarop u de geschiedenis van een domeinnaam kunt opzoeken. Een van de meer populaire, en een die ook binnen ieders bereik ligt (lees: niet te technisch), heeft betrekking op Wayback Machine.

Dit is een van de eerste tools in zijn soort. Het laat je heel eenvoudig een tijdmachine binnengaan, om zo te zeggen, en kijken hoe een website er vroeger uitzag.

Als ik ‘een website’ zeg, is dit niet echt een website. Maar u kunt verwachten dat u de meeste websites zult vinden die op enig moment merkbaar verkeer hadden. In ons geval kunnen we via Wayback Machine controleren of het domein waarin we geïnteresseerd zijn ooit voor iets belangrijks is gebruikt, en zo ja, of het allemaal ‘koosjer’ was of niet.

Als u bijvoorbeeld deze site opzoekt, krijgt u records die teruggaan tot 2013:

WinningWP geschiedenis

Het is veilig om aan te nemen dat deze site voor die tijd niet bestond (wat klopt). Als u op een van de records klikt, krijgt u een momentopname van de site. Heel handig, is het niet?

WinningWP 2013

Als u een bestaande domeinnaam koopt, is het een goed idee om naar Wayback Machine te gaan en elke maand door de geschiedenis van het domein te bladeren, om er zeker van te zijn dat er op geen enkel moment iets schaduwachtigs aan de hand was.

15. Controleer de Domain History via who.is

Direct na Wayback Machine is who.is uw andere hulpmiddel om de geschiedenis van een bepaalde domeinnaam te leren kennen. Deze is erg handig om ten minste twee redenen:

 • dingen zoals wie de eigenaar is (op voorwaarde dat ze niet hebben ID bescherming – – daarover later meer) – die de registrar is, en ga zo maar door Ten eerste kunt u het huidige domein info te zien. Het heeft geen zin om hier alles op te sommen – ga gewoon naar who.is, voer je favoriete website in en kijk wat er aan de hand is.
 • Ten tweede geeft who.is u toegang tot een ‘whois history report’. Dit is een betaalde service – $ 10 – maar het prijskaartje is vrij klein in verhouding tot wat je ervoor terugkrijgt, dat zijn alle whois-gegevens die vanaf het begin aan een bepaalde domeinnaam zijn gekoppeld. Dit betekent dat u kunt zien wat de geschiedenis van het domein is, wanneer het is geregistreerd en hoe vaak het mogelijk van eigenaar is veranderd.

Uiteindelijk, als u overweegt een bestaand domein te kopen, wat behoorlijk prijzig kan zijn, lijkt een extra $ 10 uitgeven niet zo wreed. Bovendien kan het u later hoofdpijn besparen.

16. Registreer uw bijbehorende Social Media Handles

Social media is tegenwoordig de sleutel – of we het nu leuk vinden of niet.

De gemiddelde met het web verbonden mens brengt elke dag een uur door op Facebook en in totaal krijgt Facebook 2 miljard bezoeken per maand. Dat is MILJARD.

Wat ik probeer te zeggen is: mensen zullen veel vaker controleren wat er met je merk gebeurt op Facebook dan door daadwerkelijk je website te bezoeken. Dit is slechts een van de redenen waarom u absoluut uw professionele profielen moet hebben ingesteld op de meest populaire sociale mediasites.

Krijg waar mogelijk dezelfde handvatten als uw domeinnaam. Als deze worden genomen, wees dan creatief en gebruik enkele achtervoegsels of voorvoegsels. Enkele opties: nu, dagelijks, hq, get, app. Mijn fictieve merk Lotterio.com zou bijvoorbeeld door LotterioHQ op Twitter kunnen gaan.

17. Kies een betrouwbare domeinregistreerder

De domeinregistreerder is een bedrijf dat namens u een domeinnaam registreert en u vervolgens volledige toegang geeft tot die domeinnaam.

De sleutel bij registrars is om alleen respectabele en betrouwbare bedrijven te gebruiken. U wilt echt geen domeinproblemen tegenkomen verderop in de lijn – wanneer het merk van uw website al gevestigd is en het verliezen van het domein problemen zou opleveren.

De registrars die we altijd aanbevelen zijn:

 • Namecheap en GoDaddy worden hier vergeleken
 • SiteGround – ons best aanbevolen hostingbedrijf dat ook domeinnamen verkoopt.

18. Kijk rond om de beste prijs te vinden

Hoewel alle domeinregistreerders hetzelfde product aanbieden – zij registreren namens u een domeinnaam – kunnen de prijzen soms erg verschillen. Om die reden is het altijd een goed idee om rond te kijken bij verschillende registrars en de prijzen te vergelijken van de domeinnaam die je wilt krijgen.

Om u een voorbeeld te geven: als u op zoek bent naar een .co-domeinextensie – tegenwoordig een vrij populaire keuze – zult u ontdekken dat hetzelfde domein u kost:

 • $ 11,99 bij GoDaddy
 • $ 6,88 bij Namecheap
 • $ 32,50 bij ENOM, enzovoort.

Nu zeg ik niet dat Namecheap altijd de goedkoopste is, want dat is het niet. De prijs is altijd afhankelijk van de specifieke TLD die u wilt krijgen, dus ga altijd naar meerdere registrars en kijk wat er aan de hand is.

Ook een algemene opmerking: bewaar uw inloggegevens altijd zeer veilig voor het gebruikerspanel van de registrar. Als iemand toegang krijgt tot dat paneel, kunnen ze je domein overzetten naar hun account (lees: Steel het).

Dat brengt me bij:

19. Vergrendel het domein zodat het niet kan worden gestolen

Ook al lijkt het in het begin misschien vreemd, domein-kaping komt eigenlijk vaker voor dan je zou denken.

Als u niet ingaat op de saaie technische details, kan uw domein op verschillende manieren worden gestolen. Meestal gaat het om het hacken van je wachtwoord of het overtuigen van je wachtwoord via een phishing-aanval, plus nog een aantal andere leuke dingen.

Kortom, als iemand toegang krijgt tot het gebruikersaccount van uw registreerder, kunnen ze doen wat ze willen met uw domeinen.

Sommige domeinregistreerders bieden een functie waarmee ze uw domein in de status Registrar-lock houden, waardoor ongeautoriseerde pogingen tot domeinoverdrachten worden voorkomen. In deze staat kunnen uw registratiegegevens en DNS-configuratie niet worden gewijzigd totdat u uw domeinnaam ontgrendelt.

Gelukkig is het inschakelen van deze optie vaak erg eenvoudig en hoeft u alleen een specifiek vak in het gebruikerspaneel van uw registrar te selecteren. Zo ziet het eruit bij SiteGround:

SiteGround registrarslot

20. Registreer uw domeinnaam altijd zelf

Het is een goed idee om niemand anders (zoals een bureau) een domeinnaam voor u te laten registreren. Hoewel het op die manier iets minder gedoe is (aangezien iemand anders al het werk doet), kan het later tot problemen leiden.

Als iemand anders het domein registreert, geeft u hem grip op u en uw website. Als u ooit afstand wilt doen van hun services, kunt u problemen tegenkomen omdat ze niet te gretig zijn om het domein naar u over te dragen en u volledige controle over het domein te geven.

Om maar een paar slechte dingen te noemen die kunnen gebeuren: het kan ontzettend lang duren om de overdracht te voltooien, ze kunnen proberen een aantal kosten van u af te dwingen om dat te doen, of ze kunnen volledig weigeren (op basis van enkele kleine lettertjes in uw initiële overeenkomst).

Plus, misschien wel het belangrijkste, als het bureau / de persoon om welke reden dan ook failliet gaat of de toegang tot de domeinregistreerder verliest, kunt u uw domeinnaam volledig verliezen.

Om een ​​lang verhaal kort te maken, registreer uw domeinen altijd zelf. Zo moeilijk is het toch niet. Hier is onze stapsgewijze handleiding.

21. Overweeg het inschakelen van Domain ID Protection

In eenvoudige termen, domein ID bescherming maskers uw persoonlijke contactgegevens van iedereen het uitvoeren van een whois lookup op uw domeinnaam.

Standaard en onder ICANN regels (de organisatie die domeinnamen reguleert), alle domeinnamen moet zichtbaar voor contactgegevens aan hen toegewezen hebben – dezelfde informatie je moest bieden tijdens de registratie. Dit omvat uw naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres.

Laat me dit nog een keer zeggen, dit alles is standaard zichtbaar voor iedereen die je domeinnaam via een tool zoals de eerder genoemde who.is plaatst.

Dit is niet perfect. Ten eerste kan iedereen deze informatie zien, wat betekent dat uw persoonlijke gegevens worden getoond. In ruil daarvoor geef je voor niets een deel van je privacy op.

De manier om dit op te lossen is dus om domein-ID-bescherming in te stellen bij uw domeinregistreerder (alle domeinregistreerders bieden dit aan). Dit is echter meestal een betaalde functie. Het prijskaartje kan ongeveer $ 1 per maand bedragen. U kunt dit als volgt doen met Namecheap:

Namecheap ID-bescherming

Eenmaal onder domein-ID-bescherming, worden de whois-details van uw domein vervangen door de gegevens van uw registreerder.

22. Stel uw domein in op automatisch verlengen

Over het algemeen kunt u bij het registreren van uw nieuwe domeinnaam de registratieperiode kiezen – de periode waarin de registrar het domein namens u actief houdt. Meestal registreert iedereen zijn domeinnaam voor 12 of 24 maanden.

Na die eerste periode moet uw domeinnaam worden verlengd (voor nog eens X maanden). Anders wordt het inactief. En als u na korte tijd uw venster mist, gaat het domein terug naar de pool van beschikbare domeinen, wat betekent dat iedereen het kan registreren.

Wat er meestal gebeurt – in het geval dat iemand het domein niet op tijd haalt met het vernieuwen van zijn domein – is dat het domein wordt weggerukt door een domeinmakelaar of iemand anders. Kortom, verouderde domeinen zijn waardevol in de domeinmarkt, en er is een grotere kans dat de persoon die het domein oorspronkelijk niet heeft vernieuwd, het op een gegeven moment wil terug kopen.

Blijf uiteindelijk veilig door ervoor te kiezen om uw domeinnaam automatisch te vernieuwen wanneer de tijd daar is. Bijna alle domeinregistreerders geven u deze optie. Zo ziet het eruit met Namecheap:

Namecheap automatisch vernieuwen

Ga je gang en krijg je domeinnaam!

Oei, dat was veel lezen! Toch wil ik niet dat deze lijst intimiderend is. Zelfs één keer doorlezen en dan de belangrijkste afhaalrestaurants noteren, geeft u meer dan voldoende inzicht om uw perfecte domeinnaam te verkrijgen en dit veilig te doen.

Om je te helpen, hier is een uitknipbare versie van alles wat hierboven is gezegd:

 1. Ga altijd voor de .com
 2. Experimenteer met lokale TLD’s als dit logisch is
 3. Overweeg om te experimenteren met niet-traditionele TLD’s (.design, .club, .ly, .it en andere)
 4. Overweeg om de andere belangrijkste TLD’s te kopen
 5. Kies een merknaam (uniek, gemakkelijk te onthouden, gemakkelijk uit te spreken, klinkt betrouwbaar)
 6. Houd het kort, simpel en voorspelbaar
 7. Koop de gemeenschappelijke spelfouten van uw domeinnaam
 8. Gebruik een thesaurus voor ideeën voor domeinnamen
 9. Help jezelf met het genereren van domeinnamen
 10. Kies een domeinnaam waarvan u legaal eigenaar kunt zijn
 11. Maak je geen zorgen als je perfecte domeinnaam wordt ingenomen – neem contact op met de eigenaar om hem te proberen te krijgen
 12. Maak je geen zorgen als je perfecte domeinnaam wordt ingenomen en niet kan worden verkregen
 13. Wees voorzichtig bij het kopen van bestaande domeinnamen
 14. Controleer de domeingeschiedenis via Wayback Machine
 15. Controleer de domeingeschiedenis via who.is
 16. Registreer uw overeenkomstige social media-handvatten
 17. Kies een betrouwbare domeinregistreerder
 18. Kijk rond om de beste prijs te vinden
 19. Vergrendel het domein zodat het niet kan worden gestolen
 20. Registreer uw domeinnaam altijd zelf
 21. Overweeg om domein-ID-beveiliging in te schakelen
 22. Stel uw domein in op automatisch verlengen

Opmerking: weet u niet waar u uw domein moet kopen? Check out ons artikel over de beste domeinregistreerders: Top 9 Best Domain Name griffiers – Wat te kiezen en waarom?

 • Vraagt ​​u zich af of u al dan niet een domein wilt kopen bij uw webhostingbedrijf? Zie: Moet ik een domeinnaam kopen van mijn webhostingbedrijf?
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me