Ghost vs WordPress – A megfelelő platform kiválasztása

WordPress foglalkozik


Az elmúlt évtizedben a WordPress tartalomkezelő rendszerként (más néven CMS) tovább nőtt, és tovább erősödik a választott blogrendszer millióra millió felhasználóra: akár a hostolt WordPress.com, akár a WordPress.org önálló üzemeltetett nyílt forráskódú csomagjának formájában.

Ha új módszereket keresett a tartalom online közzétételéhez, az elmúlt pár év valóban kedves volt. Nemcsak számos olyan hosztolt megoldás, mint például az svbtle és a Medium tett jelentős utakon, hanem számos új felbukkanó nyílt forrású (potenciálisan saját házigazda) platform közül választhat: az egyik legfigyelemreméltóbb a Ghost.

Ebben a cikkben a Ghost vs WordPress-re pillantunk. Fedezzük fel a különbségeket és hasonlóságokat, akár az egyik valóban jobb, mint a másik, melyiket kell választanunk, és végül – mit hozhat a Ghost és a WordPress jövője.

Bevezetés a szellembe

Biztos vagyok benne, hogy nincs szüksége bevezetésre a WordPress szolgáltatásba. Tekintettel erre, most koncentráljunk arra, hogy mi a Ghost valójában. A Ghost kezdetben egy rendkívül sikeres Kickstarter kampány, amelyet John O’Nolan finanszírozott – amely majdnem 200 000 dollárt gyűjtött be – a Ghost egyszerű közzétételi platformon helyezkedik el. Ahogy a hivatalos Ghost weboldal nagy bevezető szövege világosan kimondja: “Csak egy blogplatform„.

A telepítési képernyő egyetlen űrlap, és a fő adminisztráció képernyő pontosan a pontra kerül: a hozzászólásaid.

Főigazgató

A fő adminisztráció képernyőn meg lehet mondani, hogy a Ghost valóban blogolásra és csak blogolásra szolgál. Nincsenek egyedi postai tipusok, nincs beépülő modul, nincs folyamatos link-finomítás és összetett beállítások, amelyekkel hegedülhetünk. Kapsz egy listát a bejegyzéseidről, a jobb oldali előnézettel, valamint a hozzászólások hozzáadásának vagy szerkesztésének lehetőségével.

A szerkesztési képernyő kétablakos ügy, amely lehetővé teszi, hogy a Markdown-ot balra írja, és az eredményt látja a jobb oldali gépelés során..

Az alsó sávban címkéket adhat hozzá, közzéteheti a bejegyzést, és megváltoztathat bizonyos beállításokat, például a post URL-jét, a közzététel dátumát, a szerzőt és a metaadatokat. Felvehet egy kiemelt képet is, statikus oldalt készíthet egy bejegyzésről és beilleszthet egy bejegyzéshez.

Szerkesztés feladása a Ghost-ban

A Ghost minimalista beállításokkal rendelkezik. Néhány általános lehetőség lehetővé teszi a cím, leírás, logó, téma és hasonló beállítások megváltoztatását. Létrehozhat és módosíthat felhasználókat, címkéket, beállíthatja a navigációs menü elemeit, és kódot adhat a fejléchez vagy a lábléchez. Akár kísérleti funkciókat is használhat a Labs szakaszban. De ismét, ez egészen addig is megy.

Felhasználói profil a Ghost-ban

Miután a Ghost telepítésre került, ez körülvitt két perc összeállítani valamit rendkívül bemutatható módon; olyasmit, amit valóban jól használnék a termelésben.

Példa Ghost Post

WordPress vs Ghost

Most, hogy meghatároztuk a Ghost alapjait, nézzük meg, mi különbözteti meg a WordPress-től.

Elkezdeni

A WordPress saját üzemeltetett változata sokkal könnyebben elérhető, mint a Ghost verziója. Ennek köze van a mögöttes technológiához és a platform népszerűségéhez. A WordPress telepítése ugyanolyan egyszerű, mint a ZIP-fájl beszerzése, a kiszolgálón történő kibontás és a böngésző mutatása a webhelyre. Ha soha nem dolgozott online fájlokkal, anélkül, hogy félne, akkor sem, mert szinte minden jó host szolgáltatónál egyetlen kattintással telepíthető – ami azt jelenti, hogy a WordPress valóban kéznél van, bárhová is megy.

A Ghost viszont a Node.js segítségével épül fel – tehát a telepítéshez és a futtatásához szükség lesz a terminálra. Mivel alapértelmezés szerint az alkalmazások a terminálon indulnak, amikor kilépnek, további munkát kell végeznie a megfelelő webhelynek a Ghost használatával történő futtatásához. Ez nem rendkívül nehéz, de feltétlenül szüksége van néhány fejlesztői apróra, hogy ezt úgy tegye, mint jelenleg.

Jó hír van: mindkét platform üzemeltetett szolgáltatásokat is kínál. A WordPress.com a WordPress-alapú webhelyek körül működik, és a Ghost-ra is feliratkozhat.

Hostolt árazás

A forráskód mindkét platformon ingyenes. Ha ön képes a kód létrehozására és futtatására, akkor az összes webhelyén felhasználhatja, amennyit csak akar. Ha nem akarja aggódni a dolgok futtatása miatt, használhatja a fent említett hostolt szolgáltatásokat.

Szellem

A rossz hír az, hogy a Ghost otthont adott nincs ingyenes tárolt lehetősége. Valójában ezzel rendben vagyok; Nagyra értékelem az általuk elvégzett munkát, így érdemelnek egy kis kompenzációt. Ők rendelkezzen egy praktikus 14 napos ingyenes próbaverzióval, így mindig kipróbálhatja a dolgokat, mielőtt elkötelezi magát.

Három rendelkezésre álló terv létezik: Személyes, Haladó, Csapat és Üzleti.

A személyes terv havi 8 dollár, és megadja neked egy blog akár 25 000 megtekintéssel. Az előrehaladott terv visszatérít 24 dollárt és ad neked három blog 100 000 kombinált nézettel. A csapat terve 80 dollár 10 blog és 350 000 megtekintés. A legnagyobb terv havi 200 dollárba kerül, és így kap korlátlan számú blog, 1 000 000 megtekintéssel.

Van néhány gond, ha a nagyobb terveket választja, de azt hiszem, ha több mint három blogra van szüksége, akkor valószínűleg jobb lenne, ha fizetne valakinek 100 dollárt a saját domainjének beállításához, mintha havonta 100 dollárt fizetne a tárhelyért. Ennek ellenére a személyes és az előrehaladott tervek több mint ésszerűnek tűnnek.

WordPress

A WordPress fő hangsúlya a nyitottság, és házigazdájuk tervei ezt tükrözik. Alaptervük az ingyenes életre, és megadhat tetszőleges számú weboldalt. Bár ha a saját domainjét szeretné használni (a myblog.wordpress.com helyett), vagy például több testreszabási lehetőséget szeretne, akkor ennek megfelelően ki kell nyitnia a pénztárcáját..

Fizethet évente 99 dollárt a prémium szolgáltatásért, ami a egyedi cím és testreszabási lehetőségek, vagy egyszerűen leképezheti domainjét 13 dollárért évente.

Személy szerint úgy gondolom, hogy a Ghost által üzemeltetett szolgáltatás sokkal világosabb; pontosan tudja, mit kap. Mivel a WordPress annyira könnyen elérhető, valójában nem hiszem, hogy a WordPress által üzemeltetett szolgáltatás sok előnnyel jár – kivéve talán a nagyobb hálózatokat.

Első benyomások

Az első benyomásom a WordPress-ről jó ideje volt, de nem tagadhatatlan, hogy jóval bonyolultabb a Szellemnél. Nem mondanám, hogy a WordPress-t önmagában nehéz használni, de van olyan sok, hogy időnként kissé túlterhelhető lehet az újonnan érkezők számára..

Mik az eszközök? Miért különböznek a beállításoktól? Miért van néhány témának az egyedi beállítások oldala, míg mások a WordPress téma testreszabót használják? Ez csak néhány a sok kérdés fajtájából, amelyek gyakran felmerülnek, amikor a WordPress használatával kezdetét veszik.

Ezen felül a WordPress adminisztrációs panel vitathatatlanul kissé elavult. Néhány átalakítást kapott az évek során, de szerkezetileg továbbra is ugyanaz, mint öt vagy hat évvel ezelőtt – és ez azt mutatja.

A szellem viszont friss levegőnek érzi magát. A kezdeti admin képernyő megjeleníti a hozzászólásait, és annyira kevés vezérlővel rendelkezik, hogy mindent rögtön kitalálhat. Gondolj nagyra, merészre, nyilvánvalóra és gyönyörűre. Még a beállítások szakasz is tiszta és elég sovány ahhoz, hogy néhány perc alatt megértse.

A Ghost valóban egyszerűséget nyújt az adminban. A navigáció könnyű és viszonylag intuitív; hamarosan megtanulja, hogy hol van minden, és késztetni szeretne írni – amit minden blogplatformnak meg kell tennie!

Hozzászólások írása

Nagy rajongóm vagyok a Markdown-ban való íráshoz, amelyet a szellem használ. Ha még nem vagy hozzászokva, néhány percet vesz igénybe a tanulás, de ez nagyon egyszerű. Vessen egy pillantást erre a Markdown Cheatsheet-re, vagy (ha már használsz a Ghost-t) kattintson a kis Markdown-ikonra a Ghost utáni szerkesztési képernyőjén a szintaxis megtekintéséhez.

Ha a WordPress.com webhelyet használja a tároláshoz, engedélyezheti a jelölést az írási beállításokban. Ha azonban az ön által üzemeltetett verziót használja, akkor szüksége lesz egy pluginre, például a WP-Markdown-ra.

Alapvető írás

Mindkét platformon elérhető előnézet. A WordPress rendelkezik a vizuális szerkesztővel, amely lehetővé teszi, hogy láthassa munkája eredményét, és szerkessze azt a menet mentén. Az előnézet azonban nem igazán pontos, kivéve, ha a téma készítője bizonyos hosszúságokkal megbizonyosodott arról, hogy valóban megfelelő-e (megjegyzés: meg kell jegyezni, hogy a WordPress aktívan dolgozik azon, hogy a vizuális szerkesztőt sokkal jobbá tegye)..

A Ghostnek két paneles rendszere van, mellyel öröm dolgozni. Nem kell váltania oda-vissza, a jelölést elemzi és megjeleníti az írás közben.

Számomra a Ghost nyer ezen a ponton, csak azért, mert olyan rohadtnak tűnik. Ez arra készteti mindketteket, hogy többet írjanak, és jobb, vonzóbb tartalmat írjanak. Sokkal könnyebb elkészíteni a közös elemeket, például a listákat stb.

Képek hozzáadása

Nagyon kellemesen lepődtem meg a Ghost képeinek megvalósításáról. Aggódtam, hogy nem tudják levenni a jelöléssel. Úgy működik, mint ez: Hozzon létre egy kép elemet a Markdown segítségével. Ez képet helyőrzővé alakul, ahol a képet húzhatja és dobhatja.

Szellemkép helyőrzője

A WordPress alkalmazásban húzza át a képet a szerkesztőbe, amely megnyitja a „Média hozzáadása” részt, és automatikusan feltölti a képet. Ezután rákattint a beszúrásra, és a kép hozzáadódik.

WordPress Media Dialog

Ez nem hangzik túl nehéznek – és valójában nem is -, de vannak néhány további tényező. A média párbeszédpanel nagy és tele van lehetőségekkel. Várva, amíg kinyílik, töltse fel a képet, kattintson a gombra, és várja meg, amíg beilleszti a rövid kódot. Sőt, a feltöltés eltarthat egy ideig, különösen, ha a témája számos képméretet valósít meg.

A Ghost esetében a folyamat sokkal gyorsabb. Csak írjon be három jelölő karaktert, húzza és dobja el a képet, és folytassa az írást. Ha ehhez csak szükséged van, akkor a Ghost is megnyeri ezt a kategóriát, de a WordPressnek még több lehetősége van a hüvelyében.

A WordPress segítségével beállíthatja a kép címét, feliratát, szövegét és leírását, a kép méretének és az igazításnak a kiválasztásával. A bonyolult webhelyek esetében ez is áldás lehet, és megéri a kép hozzáadásához szükséges további két vagy három másodpercet.

Dióhéjban: ha sok lehetőségre van szüksége a képeihez, a WordPress jobban biztosítja azokat az Ön számára. A Ghost nem rendelkezik a WordPress által nyújtott speciális képességekkel, de mégis gyönyörű képeket adhat Önnek, ha elégedett azzal, hogy egyszerűen csak egyetlen méretet helyez be.

Speciális szerkesztés

A WordPress minden bizonnyal nyer ebben a számban, mivel a Ghost lehetőségei már kifogytak. A WordPressnek van néhány rövid kódja, például olyan tartalmak, galériák beágyazására, amelyek beépítve vannak; plusz sokkal többet is hozzáadhat pluginekkel, így néhány egyszerű karakterrel hozzáférést biztosít összetett elemekhez.

Például a [galéria] segítségével galériát jeleníthet meg az összes képpel, amely a WordPress aktuális bejegyzésébe van feltöltve. A médiaablakon tetszőleges képek galériáját is összeállíthatja – így: . A Ghostnak egyáltalán nincs lehetősége erre.

Tartalom bemutatása

Mindkét platform támogatást nyújtott a témákhoz, tehát ez nem igazán releváns a WordPress és a Ghost közvetlen összehasonlításához, inkább a téma elérhetőségének kérdése. Mivel a WordPress már egy évtizede működik, nem meglepő, hogy százszor több téma van rajta.

A WordPress témái a minimálistól a lehetetlennek tűnő témáig terjednek, az általános üzleti témáktól kezdve az egyedi alkalmazásszerű témákig állatorvosok, gyógyfürdők, autókereskedések, főzési blogok és egyebek között..

Több ezer ingyenes témát találhat a WordPress.org webhelyen, vagy prémium témát vásárolhat a Themeforestből vagy kisebb tematikus üzletekből, például az Elegáns Témák, a ThemeIsle vagy a WPMU DEV – valójában szó szerint több száz helyen vásárolhatnak minőségi WordPress témákat.!

Ezzel szemben csak a hivatalos Ghost Marketplace-en található körülbelül 150 ingyenes Ghost-téma, bár ott is szerepelnek körülbelül 250+ prémium témakör is (bár úgy tűnik, hogy ezek nagyrészt olyan külső webhelyek linkjei, mint a Themeforest – akik szintén nagy Prémium Ghost témák itt találhatók.

A WordPress alapértelmezett témája jelenleg huszonötöt, a Ghost számára Casper.

Nehéz összehasonlítani a kettőt, mert a Ghost nem rendelkezik olyan funkciókkal, mint például a widgetizált oldalsáv. A Casper nagyszerű, ha van egy nagyon koncentrált weboldala, például élelmezési blog vagy utazási blog, de ha egy kicsit többre van szüksége a témájához, akkor valószínűleg valami mással fog menni.

A felhasználó szempontjából a témák telepítése könnyebb a WordPress használatával, mivel témákat kereshet közvetlenül az adminisztrátoron belül, és megtekintheti azokat élőben..

A Ghost használatával feltöltenie kell a témát a telepítés tartalmi mappájába. Ez nem óriási szóváltás, de mégis több időt igényel.

Weboldal menedzsment

A szellem egyszerű ügy, így kevesebb eszközt biztosít a webhely kezeléséhez. Azt hiszem, ez egy friss levegő lélegzete a túlkezelt területek mai tengerében. Meggyőződésem, hogy a jó tartalom bizonyos mértékig kezeli magát, és a Ghost minden szükséges eszközt megad az Ön számára ehhez.

A Ghost segítségével a megosztás be van építve, az alapvető keresőmotor-optimalizálási (SEO) beállítások elérhetők postánként, és a felhasználói menedzsment oldal valóban nagyon tisztességes. Valójában az a tény, hogy a felhasználói menedzsment annyira jól működik, azt jelzi, hogy nagyobb hangsúlyt kap a webhely mögött álló szerzők. Noha jelenleg nincsenek meghatározott jellemzők, úgy tűnik, hogy a több szerzőből álló beállítások és más szerzői alapú funkciók valami olyan, amit természetesen ki lehet építeni a meglévő rendszerből.

Noha a WordPress egy szörnyeteg a beállításokkal kapcsolatban, valójában nincs olyan nagy különbség, mint gondolnád. Számos olyan WordPress-beállítás, amelyhez Ön esetleg megszokott, mint például a SEO-beállítások, ott lesznek a használt bővítmények miatt, nem pedig a rendszerből.

Lehet, hogy van néhány általánosabb webhely-beállítás, de a plug-inek kivételével ezt a kategóriát a Ghost-nek adnám, mert azon felhasználói csoport számára, amely valószínűleg a Ghost-ot fogja használni, a legfontosabb kezelési funkciók már be vannak építve, míg a WordPress használatával számos plugint kell használni az összes bázis lefedéséhez.

Extensions

Ismét, ez nem nagyon tisztességes összehasonlítás e számlálás során, mivel a Ghost nem rendelkezik kibővíthetőséggel. A WordPressben a plug-inek alapvetően bármit megtehetnek. A háttér teljes újramodellezésétől kezdve a teljes vállalatirányítási alkalmazás átadásáig egy egyszerű weboldalig – a WordPress segítségével mindez lehetséges!

A Szellemmel azonban azt látja, amit kap. Sok ember számára ez rendben lesz, de ne számítson arra, hogy hamarosan bármilyen fejlett tartalomkezelési cucc eljön. A Ghost egyetlen kibővíthetősége az a lehetőség, hogy valamilyen kódot fecskendezzen be a fejlécbe és a láblécbe, és ennyi is.

Jövőbeli tervek

Jelenleg a WordPress keményen dolgozik a már meglévő polírozásán. Nem terveznek olyan hatalmas funkciókat, amelyekről tudom, és jelenleg a fejlesztés elsősorban az interfész és a felhasználói élmény javítására koncentrál. Ennek ellenére nem fogom megállítani a háttérképen egy könnyebben használható adminisztrációs panel és a szeletelő felület használatát.

A Ghost fejlesztése viszont sokkal izgalmasabb. Tervezték a Ghost alkalmazásokat (plugins), amelyek kiadásuk után a Ghost sokkal életképesebb alternatívája lesz a WordPress-nek. A műszerfal szintén a munkákban van, amelyek az admin panelen lesznek a kezdőpontja (azt hiszem), és a Ghost Apps segítségével módosíthatók. Az összes tervezett szolgáltatás megtekintéséhez vessen egy pillantást a Githubon futó Funkciódokumentációra.

Használjam szellemet??

Tehát hogyan hasonlíthatja össze ezeket a kettőt, mi az eredmény egy WordPress vs Ghost showdown-ban? A kezdők számára ez nem igazán tisztességes összehasonlítás – mint például az alma és a narancs. Igen, mindkettő gyümölcs, de nagyon különböznek egymástól. Az, hogy használd-e a Ghost-ot, valóban a jelenlegi projektre vezet.

Egy egyszerű blogon dolgozik, ahol a fő hangsúly a tartalom, és nem kell tennie speciális tevékenységeket, például hirdetéseket vagy egyéni felépítést? Ha igen, a Ghost tökéletesen életképes alternatíva a WordPress számára. Meghívó, könnyen használható, modern megjelenésű és rengeteg témával rendelkezik. Ön is hozzájárul egy nagyszerű projekthez!

Ha azonban üzleti webhelyet üzemeltet, bonyolult szolgáltatásokra van szüksége, vagy a jövőben esetleg ki kell terjesztenie és módosítania a szolgáltatásokat, azt javaslom, hogy a WordPress alkalmazást választotta / maradjon egyelőre. A WordPress nehézkes és nehézkes lehet, és tartalmaz egy tonna szükséges dolgot, de egy tonna olyan dolgot is tartalmaz, amelyekre nincs szüksége. nagyon jó lehet szükség.

Záró ítélet

Személy szerint nagyon örülnék, ha személyes blogot írok az életemről, ételemről, utazásomról, kutyámról vagy bármi másról a Ghoston. A modern felület valóban rákattint; Szeretem a Markdown-ban írni, és szeretem azt a sebességet, amellyel mindez működik. Ez újra az írást teszi szórakoztatóvá!

A WordPress-en minden sokkal összetettebb. Az adminisztrációtól a szerkesztésig, akár a webhelyének tárhelyének megválasztásával is, további lehetőségekkel és mérlegelési lehetőségekkel rendelkezik. Ennek ellenére a bonyolultság oka van – a motorháztető alatt sokkal több hatalom van.

Ez utóbbi pillanatban táblagépként látom a Szellemet, míg a WordPress olyan, mint az iMac. Nem hoznám magammal nyaraláshoz az iMac-et, vagy kihúzhatom a kertbe – ezért van egy tabletta. Ezzel szemben viszont nem tudok komoly munkát elvégezni a táblagépemen, ezért van iMac.

A nap végén a Ghost és a WordPress két nagyon különféle termék. A Ghost azoknak szól, akik csak az online írásra és közzétételre akarnak koncentrálni, míg a WordPress továbbra is olyan eszközzé válik, amely nemcsak a blogok, hanem bármilyen elképzelhető webhely táplálására képes.!

(Frissítés – 2015. június 5 .: További – fontos – megjegyzés a Szellem és a WordPress.com (nem a WordPress.org) összehasonlításáról, röviden tekintse át ezt az új bejegyzést, amelyben John O’Nolan néhány szót idéz.

Használt / használt Ghost vagy WordPress? gondolatok?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map