Rangkaian Penghantaran Kandungan – Panduan Komprehensif untuk Pengguna WordPress

Tawaran WordPress


Semua pemilik perniagaan mahu laman web mereka menaikkan kedudukan mesin pencari dan memperoleh trafik sebanyak mungkin. Pada masa kini, untuk mendapat peringkat tinggi di halaman hasil mesin pencari (SERP), laman web perlu secepat mungkin – yang menjelaskan mengapa kelajuan memuatkan laman web menjadi masalah besar.

Untuk laman web dengan khalayak global, satu langkah ke arah yang benar dalam mencari laman web yang lebih cepat adalah menggunakan Rangkaian Penghantaran Kandungan (CDN).

Dalam artikel ini, kita akan membahas asas-asas apa CDN sebelum beralih ke topik bagaimana mengintegrasikannya dengan WordPress dan menyelesaikannya dengan beberapa cadangan CDN terbaik yang ada. Mari kita mulakan.

Beberapa Asas CDN

Untuk menerangkan dengan tepat apa itu CDN dan bagaimana ia berfungsi, pertama-tama kita perlu mundur dan menerangkan beberapa konsep utama. Halaman web terdiri dari banyak potongan individu, elemen yang disebut longgar, yang masing-masing mungkin sangat berbeza dari yang berikutnya, iaitu beberapa akan menjadi gambar, beberapa mungkin fail audio atau video, dan beberapa akan menjadi fail berdasarkan kod, seperti sebagai fail HTML, CSS dan JavaScript. Ketika menggunakan sambungan internet yang sangat perlahan, kadangkala ada kemungkinan untuk melihat bahagian-bahagian ini dimuat secara bergilir-gilir di beberapa laman web.

Sekarang, apabila pengguna meminta laman web, setiap elemen ini mesti berada di pelayan dan dipasang (semuanya dalam keadaan cepat, dan dengan sepantas kilat!). Oleh itu, kebanyakan laman web sebenarnya tidak ada sebagai hal yang telah dibuat sebelumnya – sebaliknya, laman web tersebut hanya dibuat dan dilayani kepada pengguna ketika penyemak imbasnya membuat permintaan untuk melihat halaman web tertentu.

Peranan CDN adalah menyimpan seberapa banyak elemen yang disebutkan di atas di pelbagai pelayan yang berlainan di seluruh dunia. Ini bertujuan untuk menjadikan mereka sedekat mungkin dengan orang yang meminta mereka dari pelayan – dengan idea bahawa semakin pendek jarak perjalanan maklumat, semakin cepat ia akan sampai.

Terlebih lagi, CDN juga dapat memampatkan elemen halaman tertentu atau menyatukannya menjadi lebih sedikit pakej, yang mengakibatkan kurang maju antara penyemak imbas dan pelayan, dan sekali lagi membawa kepada masa muat yang lebih cepat.

Apakah Rangkaian Penyampaian Kandungan?

Ringkasnya, CDN adalah perkhidmatan yang menyimpan elemen statik di laman web anda (iaitu elemen yang tidak pernah berubah, seperti gambar, fail CSS dan JavaScript) di rangkaian pelayan yang berada di seluruh dunia.

Semasa menggunakan CDN, ketika pengunjung meminta laman web dari laman web anda, setiap elemen statik dalam laman web disajikan ke penyemak imbas mereka dari pelayan yang paling dekat dengan lokasi sebenar mereka.

Bagaimana CDN Berfungsi - Diagram

Catatan: Untuk penjelasan tambahan, sedikit lebih luas tentang apa itu CDN, lihat infografik berguna ini dari KeyCDN.

Kelebihan Menggunakan CDN

Menggabungkan CDN bermanfaat dalam lebih banyak cara daripada satu:

 • Ia membantu memuatkan kandungan statik laman web dengan lebih pantas. Pelayan yang terletak secara geografis lebih dekat dengan pengguna akan menyajikan halaman statik, sehingga mengurangkan perjalanan dan waktu pulang-pergi ke pelayan.
 • Jumlah sambungan yang dapat dibuat oleh laman web dalam satu masa adalah terhad. Apabila anda mempunyai kandungan yang tersimpan di beberapa pelayan, beban akan diedarkan, yang membolehkan lebih banyak sambungan langsung.
 • Susunan ini dapat mengatasi letupan tiba-tiba atau lonjakan lalu lintas dengan lebih baik. Kesalahan pada pelayan asal akan turun.
 • Sebilangan besar penyedia perkhidmatan menawarkan lapisan keselamatan tambahan kepada pelayan, jadi setiap serangan malware dihentikan sebelum mereka sampai ke pelayan. Langkah-langkah keselamatan yang diambil oleh mereka akan merangkumi IP cloaking, senarai putih dan hitam, sokongan untuk SSL, dan pelbagai kaedah pengesahan HTTP. Walaupun ada pelayan yang tunduk pada serangan, yang lain ada untuk memastikan masa operasi laman web. Mana-mana syarikat hosting yang baik diharapkan mempunyai ciri-ciri keselamatan seperti itu, tetapi itu sebahagian daripada perkhidmatan standard untuk penyedia perkhidmatan CDN.
 • Kelajuan diterjemahkan kepada pengalaman pengguna yang lebih baik. Kadar pantulan dikurangkan.
 • Sebilangan besar penyedia perkhidmatan juga menjamin ketersediaan 100%, walaupun berlaku kegagalan kuasa atau perkakasan. Jadi downtime kerana gangguan dalam rangkaian hampir tidak ada.

Apa yang perlu dicari dalam CDN

CDN umumnya menawarkan rangkaian pelayan yang luas, integrasi mudah dengan WordPress dan rancangan percubaan percuma. Dan ada juga yang menawarkan perkhidmatan percuma. Semasa memeriksa penyedia perkhidmatan, ingatlah selalu keperluan laman web anda.

 • Lebar jalur: Lebar jalur dan harga untuk lebar jalur adalah aspek yang sangat penting untuk diperiksa. Anda harus mengetahui keperluan lebar jalur anda sendiri dan melihat apakah penyedia perkhidmatan dapat menandinginya dengan kos yang berpatutan. Untuk menganggar keperluan lebar jalur anda, anda boleh melayari 5cents.cdn. Juga, periksa sama ada lonjakan lalu lintas secara tiba-tiba atau dibenarkan, serta kadar yang dikenakan untuk pecah tersebut. (Anda tidak mahu kejutan yang tidak menyenangkan.)
 • Kualiti Rangkaian: Kualiti rangkaian dapat diuji dengan memeriksa latensi (berapa lama untuk menerima balasan) dan lebar jalur (jumlah bait yang diterima). Time-to-first-byte mesti dikurangkan minimum, dan lebar jalur mesti konsisten di seluruh rangkaian, kerana kelajuan hanya sebaik pautan paling lemah. Ini sangat penting untuk laman web yang mengalirkan kandungan multimedia.
 • Ketersediaan: Rangkaian mesti selalu tersedia, dan pengalihan automatik mesti dilaksanakan jika pelayan dalam rangkaian mati. Sebilangan besar penyedia CDN menjamin ketersediaan 100%. Periksa juga penggunaan rangkaian – rangkaian yang sesak pasti akan melambatkan atau mengganggu lalu lintas anda.
 • Liputan: Penyedia perkhidmatan rangkaian mesti mempunyai kehadiran yang kuat di kawasan di mana khalayak anda berkonsentrasi. Walaupun jarak pelayan atau lokasi kehadiran di kawasan geografi adalah penting, peralihan lalu lintas adalah perkara yang sangat penting untuk dipercepat. Ini bermaksud bahawa walaupun terdapat pelayan yang lebih dekat dengan lokasi yang anda perlukan, mungkin tidak ada gunanya jika penghalaan dilakukan secara bulat. Secara amnya, jarak adalah petunjuk yang wajar untuk laluan yang akan diambil untuk penghantaran data.
 • Teknologi: Ketika pengguna mengirim permintaan ke situs web, DNS secara otomatis mengarahkan pertanyaan ke pelayan terdekat, berdasarkan lokasi pengguna dan perincian lain. CDN mesti menggunakan teknologi terkini untuk menghantar data dengan pantas dan pantas.
 • Pemantauan dalam Masa Nyata: Penyedia perkhidmatan mesti memantau rangkaian dalam masa nyata, terutama batu terakhir, dan anda tidak seharusnya mengetahui dari pengguna bahawa laman web anda tidak dapat diakses. Penyedia dapat menangkap data dari penyemak imbas pengguna untuk memeriksa lebar jalur dan kependaman.
 • Sokongan: Sokongan 24/7, diperlukan 365 hari dalam setahun, memandangkan rangkaian boleh beroperasi di zon waktu yang berbeza. Selanjutnya, mengintegrasikan CDN di WordPress boleh menjadi sangat teknikal, dan anda mungkin harus bergantung pada sokongan penyedia perkhidmatan.
 • Kos: Kos adalah pertimbangan utama semasa memilih sebarang perkhidmatan. Anda boleh membandingkan sebilangan penyedia perkhidmatan di cdncalc.com dan mencari CDN terbaik. Atau cuba cdnfinder.com, di mana anda boleh menggunakan penapis untuk mencari CDN dari antara 35 penyedia perkhidmatan.

Jenis Pelayan

Seni bina CDN akan berbeza-beza, dan CDN yang berlainan mempunyai bilangan nod dan titik kehadiran yang berbeza-beza. Mereka menggunakan rangkaian pembawa, ISP dan operator rangkaian untuk mengehoskan pelayan mereka dan menyampaikan konten kepada khalayak, dan pelayan dan jaringan dapat dimiliki oleh CDN atau dapat menjadi gabungan milik dan sewa.

CDN boleh menggunakan pelbagai jenis pelayan.

 • Tarik pelayan: Pelayan ini sangat sesuai untuk pengguna WordPress, dan bagus untuk menyampaikan fail kecil. Bekerja dengan pelayan seperti ini memerlukan semua data anda disimpan di pelayan asal anda (bermaksud ruang pelayan yang ditingkatkan di hujung anda). Apabila permintaan dibuat di dekat pelayan CDN, pelayan tersebut akan menarik data dari pelayan asal anda dan memberikannya kepada pengguna. Pengguna pertama tidak benar-benar mengalami faedah mengurangkan masa muat, tetapi halaman akan disimpan dalam CDN, dan pengguna seterusnya akan mendapat faedah sepenuhnya. Fail dari pelayan di-cache hingga habis. Kaedah tariknya senang, murah dan ringkas.
 • Push Server: Dalam pelayan jenis ini, anda memuat naik fail anda ke pelayan penyedia perkhidmatan. Ini lebih sesuai dengan fail yang lebih besar, dan akan lebih mahal, kerana anda mungkin perlu membeli ruang pelayan di CDN.
 • Pelayan Peer-to-Peer: Pelayan ini bergantung pada sebilangan besar komputer yang disambungkan di internet – tidak ada pelayan pusat. Cukup murah untuk menggunakan pelayan ini, tetapi keselamatan dalam rangkaian ini tidak banyak dibincangkan.

Cara Mengintegrasikan CDN dengan WordPress

Menggabungkan CDN dengan WordPress dipermudahkan dengan menggunakan pemalam: Sebilangan besar penyedia perkhidmatan memerlukan anda mengaktifkan pemalam dan memilih pilihan khusus untuk laman web anda. Biasanya, anda tidak perlu menghadapi masalah, tetapi jika anda menghadapi masalah, anda mungkin memerlukan tangan untuk menyelesaikan integrasi.

Ikuti sepuluh langkah mudah ini:

 1. Pilih Penyedia CDN: Buka akaun dengan penyedia perkhidmatan CDN. Setiap CDN sedikit berbeza dalam cara penyatuannya dengan WordPress, tetapi beberapa langkah dalam proses penyediaan adalah perkara biasa bagi semua orang.
 2. Sandarkan: Seperti biasa, ketika mencuba perubahan besar pada laman web anda, buat sandaran terlebih dahulu semua fail dan pangkalan data anda membaca lebih lanjut mengenai sandaran.

 3. Muat turun pemalam: Anda mungkin diminta memuat turun, memasang dan mengaktifkan pemalam (seperti W3 Total Cache (percuma), WP Super Cache (percuma) atau WP Rocket (premium)), untuk membantu dalam proses integrasi.

 4. Tetapan Pemalam: Setelah plugin diaktifkan, kunjungi halaman tetapan. Halaman ini cukup jelas, dan anda boleh menyesuaikan tetapan dengan keperluan anda.

 5. Jumlah Cache W3: Sekiranya penyedia perkhidmatan tidak menyediakan atau mengesyorkan pemalam tertentu, pemalam yang paling sering disyorkan secara bebas adalah W3 Total Cache, yang boleh anda muat turun dan aktifkan dari WordPress Plugins Repository. Setelah diaktifkan, lawati papan pemuka laman WordPress anda dan klik Tetapan bawah Persembahan, dan tandakan kotak ke Dayakan CDN. Pilih penyedia CDN dengan siapa anda telah membuka akaun.

CDN

6. Tetapan CDN: Sekarang, cari CDN bawah Persembahan dan klik padanya. Tetapan di halaman ini mempunyai bahagian yang berbeda, dan, di Am bahagian, pilih folder mana yang akan dihoskan di pelayan CDN.

Tetapan Umum Jumlah Cache

7. Konfigurasi: Tatal ke bawah ke Konfigurasi bahagian, di mana anda akan diminta memasukkan maklumat kelayakan yang diberikan kepada anda oleh penyedia perkhidmatan (jika anda belum menerimanya, hubungi sokongan mereka). Setelah anda melakukan ini, anda boleh Ganti Nama Tapak Host dengan nama hos yang diberikan oleh penyedia perkhidmatan CDN anda.

Konfigurasi CDN

‘CDN URL’ yang perlu anda isi boleh didapati di Zon Tarik yang anda buat dengan penyedia perkhidmatan anda. (Lebih lanjut mengenai Zona Tarik pada titik seterusnya.) Cukup salin dari sana dan tampalkan ke medan ini.

Laluan URL akan kelihatan berbeza pada halaman yang diakses melalui rangkaian CDN, kerana akses ke halaman ini sekarang berasal dari pelayan di rangkaian CDN, dan bukannya pelayan asal anda. Fail-fail ini biasanya menggunakan URL CDN secara automatik. Sebarang halaman yang diberikan kepada pengguna dari pelayan asal anda akan mempunyai URL seperti di bawah:

http://www.mywebsite.com/wp-content/uploads/image01.png

Apabila fail diunggah ke pelayan rangkaian CDN dan diserahkan kepada pengguna dari sana, URL akan muncul seperti di bawah:

http://mywebsite.com.cdn.com/wp-content/uploads/image01.png

Kita boleh menukar URL ini menjadi

http://cdn.mywebite.com/wp-content/uploads/image01.png

Perhatikan bahawa mywebsite.com.cdn.com diubah menjadi cdn.mywebite.com. Tetapan DNS anda mesti diubah untuk menunjukkan ini. Ini boleh mengakibatkan beberapa pertanyaan DNS tambahan, memperlambat tindak balas dari pelayan, tetapi kami dapat menebus waktu yang hilang ketika respons diambil dari pelayan CDN terdekat.

Perubahan ini dapat diterbalikkan, dan, dengan membatalkannya, anda dapat memuatkan semula fail dari pelayan asal anda.

 1. Zon Tarik: Dalam kebanyakan kes, sebelum anda dapat memperoleh URL CDN untuk mengisi W3 Total Cache Settings, zona tarikan perlu disediakan di pelayan CDN. Log masuk ke akaun CDN anda dan, dari panel kawalan, buat zon tarik dan namakannya, mengikuti arahan yang ditetapkan oleh penyedia perkhidmatan. Sekiranya anda memasukkan domain tersuai, anda perlu membuat rekod CNAME untuknya.

Setelah selesai, anda boleh menguji persediaan dan kemudian menyimpan tetapan di W3 Total Cache.

 1. Muat naik menggunakan FTP: Sekiranya CDN yang anda pilih tidak menyokong W3 Total Cache atau plugin lain, anda harus memilih CDN yang dihoskan sendiri atau yang disokong oleh FTP. Untuk memuat naik fail menggunakan FTP, simpan perincian seperti host FTP, bukti masuk pengguna, protokol keselamatan dan tetapan FTP dari penyedia perkhidmatan CDN yang tersedia.
 2. Muat Naik Manual: Sekiranya FTP tidak disokong, anda perlu memuat naik fail secara manual. Ini adalah cara yang rumit untuk melakukan sesuatu, dan tidak disarankan untuk pemula, jadi dengan banyak penyedia CDN standard di sekitar, saya tidak akan mengesyorkan CDN yang memerlukan anda memuat naik kandungan secara manual.

Pandangan Pantas Beberapa Penyedia CDN Paling Popular

Terdapat banyak penyedia perkhidmatan CDN berkualiti yang memenuhi semua jenis laman web – kecil dan besar – dan saya telah mengetengahkan ciri-ciri beberapa yang lebih popular yang sesuai untuk laman web WordPress kecil, sederhana dan cukup besar. Saya belum memasukkan CDN seperti Akamai yang memenuhi laman web peringkat perusahaan yang besar.

MaxCDN

MaxCDN mengira banyak nama terkenal, seperti WP Engine antara 16,000 laman web yang menggunakan perkhidmatannya. Kandungan diletakkan dalam 19 PoP global, dan MaxCDN mengekalkan perjanjian peering dengan Vodafone, AT&T, Verizon dan Rogers untuk penghantaran kandungan ke telefon bimbit dengan lebih pantas.

MaxCDN

Integrasi dengan WordPress adalah dengan menggunakan W3 Total Cache, dan lapisan cache peringkat pertengahan melindungi pelayan asal anda dari permintaan yang berlebihan. Keselamatan yang dipertingkatkan dijamin dengan pengesahan dua faktor dan senarai putih IP; membersihkan & penyediaan, pengaktifan SSL dan pelaporan analitik semuanya berlaku dalam masa nyata. Anda juga dapat mengawal cara kandungan disampaikan kepada pengguna dari Edge Servers dengan mengubah peraturan untuk Edge Servers.

Anda boleh membuat pakej bayar per gigabait atau memilih pakej standard dengan harga $ 9 atau $ 299 sebulan. Dua pakej standard dilengkapi dengan jaminan wang dikembalikan selama 30 hari.

CloudFlare

CloudFlare menggunakan perubahan terkini dalam perkakasan, teknologi pelayan web dan perutean rangkaian untuk membina CDN yang berteknologi maju yang dapat memuat halaman dua kali lebih cepat dan menjimatkan sehingga 60% lebar jalur. Anda boleh mengesahkan tuntutan ini dari laporan analitik untuk laman web anda.

CloudFlare

CloudFlare menggabungkan dengan CloudFlare WordPress Plugin untuk memudahkan penyatuan CDN dengan WordPress. Tidak banyak konfigurasi yang diperlukan (kebanyakan laman web akan berfungsi dengan baik dengan tetapan lalai), dan CDN membina versi Selalu Dalam Talian dari laman web anda yang akan memenuhi halaman penting laman web anda apabila pelayan asal anda tidak berfungsi. CloudFlare juga melindungi laman web anda dari serangan berbahaya.

Pelan percuma asas ditawarkan untuk setiap laman web. Tidak ada caj untuk penggunaan lebar jalur – sebaliknya, kadar tetap dikumpulkan berdasarkan fungsi yang digabungkan dalam rancangan. Ini bermaksud bahawa jika laman web anda tiba-tiba menjadi popular, anda tidak perlu mengeluarkan sebarang tambahan untuk meletup lalu lintas secara tiba-tiba.

Catatan: Untuk melihat secara terperinci perbezaan antara MaxCDN dan CloudFlare, lihat perbandingan mendalam kami.

KeyCDN

KeyCDN direka untuk kepantasan dan kebolehpercayaan. Ia menawarkan ciri penyulitan terkini, pengesahan dua faktor dan ciri bayar-sambil-pergi. Tidak ada bayaran tetap, dan anda membayar hanya untuk data yang anda pindahkan.

KeyCDN

Ia dilengkapi dengan papan pemuka yang hebat yang dapat menguruskan CDN dan memberikan analisis masa nyata. Teknologi Anycast yang digunakan oleh rangkaian membantu mengarahkan lalu lintas secara optimum, untuk meningkatkan kelajuan dan mengurangkan kependaman.

Dalam senarai ciri, KeyCDN dibandingkan dengan MaxCDN yang lebih popular (walaupun sedikit lebih murah), dan ada percubaan percuma selama 30 hari jika anda ingin melihat ciri-ciri tersebut tanpa melakukan.

CDN77

CDN77 mendakwa ia mempunyai salah satu rangkaian pelayan yang paling padat, dan dapat mempercepat laman web anda hingga 56%. Penyedia perkhidmatan ini begitu yakin dengan perkhidmatannya sehingga halaman utama membolehkan anda membandingkan CDN anda sekarang dengan yang dimilikinya. Ini memenuhi keperluan kira-kira 12,000 laman web, dan mempunyai panel kawalan berasaskan web yang membolehkan anda memantau perkara dari mana sahaja anda berada.

CDN77

Media digital yang kaya dalam hampir semua format dapat dihantar tanpa gangguan, dan permainan berkualiti tinggi dan keupayaan untuk menangani kepadatan lalu lintas yang tinggi akan menyenangkan para pemain dan laman web permainan. CDN77 menggunakan algoritma khas dari Google untuk pemampatan, meningkatkan penggunaan ruang penyimpanan dan kelajuan pemuatan. Tidak ada perubahan DNS atau konfigurasi manual yang diperlukan, kerana semuanya diurus secara automatik. Orang-orang di sini juga dapat membantu anda membina CDN Peribadi anda sendiri.

CDN77 menawarkan percubaan percuma 14 hari – selepas itu anda harus beralih ke rancangan bayar-per-bait. Rancangannya berbeza-beza untuk wilayah yang berlainan dan jalur penggunaan data yang berbeza – untuk penggunaan jalur lebar yang tinggi melebihi 500 TB, anda boleh berpindah ke paket Volume Tinggi mereka.

Lapisan Lembut

SoftLayer, sebuah syarikat IBM, bekerjasama dengan Edgecast untuk mewujudkan 24 node di pelbagai lokasi geografi, yang menawarkan perkhidmatan CDN yang pantas dan boleh dipercayai. (Ini sebagai tambahan kepada rangkaian pusat data dan Titik Kehadiran SoftLayer sendiri.)

CDN SoftLayer

Segala-galanya di rangkaian ini sepenuhnya automatik: Penyimpanan pelayan, firewall, pengimbangan beban – semuanya dikendalikan oleh sistem pengurusan dengan API mereka sendiri. API ini dikongsi dengan pelanggan sehingga mereka dapat menyesuaikan CDN agar sesuai dengan keperluan khusus mereka sendiri.

SoftLayer bukan hanya CDN – ia lebih banyak lagi. Sekiranya menawarkan sejumlah perkhidmatan, termasuk penyimpanan, sandaran, rangkaian, keselamatan, pengurusan dan sokongan, dan dapat sepenuhnya melayani data besar, pemerintah, permainan, pemasaran digital, awan peribadi dan laman web perkhidmatan hosting penjual semula. Ia menggunakan pelan bayar-sambil-pergi dengan kadar $ 0.12 / GB.

Foton

Foton dari Jetpack bukanlah CDN sepenuhnya. Sebaliknya, ia menyimpan gambar WordPress dan menayangkannya melalui grid WordPress.com. Laman web yang dihoskan sendiri dapat menggunakan perkhidmatan ini melalui plugin Jetpack, dan gambar yang mereka gunakan dalam catatan dan halaman mereka akan dihantar secara automatik ke awan WordPress.com apabila plugin diaktifkan.

Jetpack Photon

Untuk mula menggunakan perkhidmatan ini, cukup pasang Jetpack, dan aktifkan modul Photon dalam halaman Jetpack pada papan pemuka anda. Anda juga boleh mengaplikasikannya pada siaran lama dan boleh menghidupkan dan mematikan fitur tersebut sesuka hati. Bahagian lain dalam Photon adalah bahawa ia hanya menyimpan fail GIF, PNG dan JPG, tetapi ini sebenarnya tidak boleh dilihat sebagai kelemahan, kerana kebanyakan gambar menggunakan format ini. Fail disimpan dalam cache selama-lamanya, jadi jika anda ingin menyegarkan imej, anda harus memberikannya nama baru. Sekiranya gambar mengambil masa lebih dari 10 saat untuk dimuat naik ke Photon, akan habis masa.

jsDelivr

jsDelivr adalah CDN percuma dan pantas yang ditujukan untuk webmaster dan pembangun, dan disokong oleh MaxCDN, KeyCDN, dan CloudFlare. Coretan kod JavaScript dihoskan di perpustakaan JavaScript untuk dimuat turun oleh pemaju dan lain-lain.

jsPenyampaian

Perkhidmatan ini menggunakan rangkaian CDN untuk menawarkan prestasi terbaik dan waktu operasi sepenuhnya. Di tempat-tempat di mana liputan rangkaian tidak mencukupi, pelayan khusus telah dipasang, dan jsDelivr mempunyai 98 PoP yang tersebar di seluruh dunia. Perisian pengimbangan beban pintar digabungkan dengan beberapa pemeriksaan pemantauan masa uptime untuk mengesan sebarang downtime dan mengarahkan lalu lintas.

Untuk infrastruktur, jsDelivr bekerjasama dengan beberapa penyedia perkhidmatan, dan, kerana tidak bergantung pada mana-mana vendor, ia dapat merundingkan tawaran terbaik untuk pengguna. Juga, jika anda mahukan rangkaian yang disesuaikan, jsDelivr akan membuatnya untuk anda.

CDN Mana Yang Perlu Anda Pilih?

Perlu diperhatikan bahawa banyak laman web kecil dengan lalu lintas terhad mungkin sebenarnya tidak memerlukan CDN sama sekali – dan bahawa banyak laman web kecil hingga sederhana yang masih menggunakan rancangan hosting bersama asas, sebenarnya, pasti akan memberi kesan yang jauh lebih besar kepada kelajuan keseluruhan laman web mereka dengan hanya menaikkan taraf ke Pelan Hosting WordPress Terurus, yang mana banyak (seperti WP Engine dan Flywheel – untuk menamakan dua yang terbaik) sebenarnya akan merangkumi CDN terkemuka dengan percuma pula!

Untuk laman web yang dihoskan dengan tepat yang telah melakukan asas-asas pengoptimuman kelajuan web (seperti mengoptimumkan gambar, melaksanakan sistem caching, meminimumkan permintaan pelayan yang tidak perlu, dan sebagainya), penambahan CDN hampir pasti akan mendapat sambutan peningkatan kelajuan halaman!

Sekiranya laman web anda kecil dan / atau kekurangan wang, lihatlah beberapa perkhidmatan percuma yang disebutkan di atas, seperti Photon, CloudFlare dan jsDeliver.

Sekiranya anda sudah bersedia untuk mencuba perkhidmatan CDN yang lebih maju (iaitu jika anda mempunyai laman web sederhana hingga besar dan dana yang diperlukan), perhatikan MaxCDN, KeyCDN dan Perkhidmatan Premium CloudFlare.

Dan, terakhir, bagi mereka yang mempunyai tahap lalu lintas global yang besar dan kepingan teknikal yang sesuai, lihatlah RackSpace dan Amazon CloudFront (yang dapat menangani lalu lintas dalam jumlah yang sangat besar).

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map