Apakah Blok WordPress? Semua yang Anda Perlu Tahu …

Sekiranya anda menggunakan WordPress versi 5.0 atau lebih baru, anda mungkin tertanya-tanya mengenai ‘blok’. (Nota: Ketahui lebih lanjut mengenai editor WordPress baru: ‘Gutenberg’.) Jadi, apakah blok WordPress? Apa yang mereka lakukan? Dan bagaimana anda menggunakannya?


Ringkasnya:

Blok adalah cara baru di mana WordPress mengatur kandungan di dalam catatan blog dan / atau halaman anda.

Apakah Blok WordPress?

Sekiranya anda pergi ke papan pemuka WordPress anda (dengan syarat anda menggunakan WordPress 5.0), dan terus membuat catatan baru, anda akan melihat panel penyuntingan kandungan baru yang berasaskan blok dan bukannya yang ada sebelumnya – satu bidang kandungan besar dengan kawalan standard untuk pemformatan teks.

Pameran (a) – penyunting baru:

penyunting blok

Berbanding dengan penampilan editor kandungan sebelumnya, itu adalah peningkatan yang besar.

Exhibit (b) – penyunting sebelumnya:

penyunting klasik

Dengan penyunting berasaskan blok baru, pengalaman penyuntingan bebas gangguan dan lebih diselaraskan. Ini kerana anda hanya melihat kanvas utama dan tidak ada unsur lain yang tidak perlu.

Bagaimana Saya Menggunakan Blok?

Apabila anda mulai mengerjakan entri atau halaman blog baru, setiap isi kandungan yang ingin Anda sertakan – seperti perenggan teks atau gambar – akan diubah menjadi blok.

Fikirkan blok sebagai pembungkus yang kemas di sekitar bahagian kandungan yang ada di halaman. Namun, hakikat bahawa itu memang blok tidak mengubah apa-apa mengenai kandungan itu sendiri. Perenggan teks masih merupakan perenggan teks.

Menggunakan blok sangat intuitif. Sebaik sahaja anda mula mengerjakan catatan atau halaman baru, WordPress akan mengajak anda untuk mula menulis teks atau memilih jenis blok.

mula menulis

Setelah selesai mengetik perenggan, tekan enter di papan kekunci anda dan WordPress akan mengalihkan anda ke blok seterusnya. Dan sebagainya.

Untuk menambahkan blok selain dari perenggan teks, klik ikon ‘+’, yang akan anda temukan di sudut kiri atas editor blok (lihat tangkapan skrin di atas).

Bergantung pada jenis blok yang anda pilih, anda akan dapat menyesuaikannya dengan beberapa cara – semuanya untuk membuatnya kelihatan seperti yang anda mahukan. Inilah yang boleh anda lakukan dengan blok tajuk, misalnya:

blok menuju

Memperkenalkan pembungkus blok ini mempunyai pelbagai kelebihan. Yang utama adalah hakikat bahawa anda dapat menyusun semula blok dengan lebih mudah daripada yang anda dapat dengan editor sebelumnya.

Setiap blok mempunyai kawalan untuk memindahkannya satu titik ke atas atau ke bawah, dan juga menyokong drag and drop ketika anda mengklik dan menahan ikon di tengah-tengah dua anak panah tersebut. Lihat sini:

selaraskan blok

Sebelumnya, untuk memindahkan kandungan dalam catatan blog, anda perlu memotong dan menempelkannya di tempat. Ini sering mengakibatkan pelbagai masalah pemformatan (bergantung pada editor teks yang anda gunakan), atau keseluruhan bahagian kandungan hilang setiap kali anda memadam papan keratan secara tidak sengaja. Blok baru tidak mengalami masalah tersebut, dan lebih mudah dikendalikan.

Adakah Blok Mengubah Cara Pembaca Melihat Kandungan di Laman Saya?

Tidak. Satu-satunya fakta yang ada di sana tidak mempengaruhi cara pelawat anda melihat kandungan siaran atau halaman anda.

Blok tidak dapat dilihat oleh pelawat anda. Mereka hanya alat untuk anda – anda dapat menggunakannya ketika mengerjakan catatan atau halaman di dalam papan pemuka WordPress. Di hujung hadapan laman web anda, blok sepenuhnya telus.

Apa Blok WordPress Yang Ada?

Selain daripada perenggan teks, anda juga boleh menggunakan pelbagai blok lain.

Berikut adalah blok yang disertakan dalam WordPress 5.0 di luar kotak:

 • Tajuk
 • Bentuk
 • Kod pendek
 • Imej
 • Galeri
 • Senaraikan
 • Petikan
 • Pullquote
 • Audio
 • Video
 • Gambar sampul
 • Fail
 • HTML tersuai
 • Kod
 • Praformat
 • Jadual
 • Butang
 • Lajur
 • Pemisah halaman
 • Pemisah
 • Spacer
 • Benamkan dari platform luaran, seperti YouTube atau Twitter
 • …dan lain lain

Selain itu, kami telah melihat sejumlah plugin WordPress pihak ketiga yang disertakan dengan blok tersuai mereka sendiri, dan yang memperluas kemampuan standard editor. Blok yang anda dapati di plugin tersebut termasuk testimoni, jadual harga, produk WooCommerce, butang media sosial, borang hubungan dan elemen berguna lain.

Apakah Faedah Menggunakan Blok?

Banyak faedah berikut yang telah kita bincangkan di atas. Jadi, hanya untuk merakam:

 • Pertama sekali, blok mudah alih. Blok menjadikannya sangat mudah untuk memasukkan dan menyusun semula semua jenis kandungan.
 • Blok juga kurang terdedah kepada pelbagai masalah salin dan tampal, terutama ketika menyalin kandungan dari dokumen Word atau sumber lain.
 • Terakhir, penyunting blok itu sendiri memberikan pengalaman yang jauh lebih konsisten dari segi penampilan kandungan anda di editor, berbanding dengan penampilannya kepada pembaca anda.

Walaupun begitu, anda akan dapat memanfaatkan blok sepenuhnya jika anda menggunakan tema WordPress yang mempunyai gaya penyunting yang sesuai dengan penyunting blok. Dengan cara itu, reka bentuk yang anda lihat di penyunting blok – ketika mengerjakan siaran – sama dengan apa yang dilihat pembaca di hujung depan laman web anda.

Ini bukan sesuatu yang mempengaruhi pengalaman pembaca anda, tetapi ia adalah bonus yang bagus untuk anda ketika anda sedang mengerjakan kandungan. Ia hanya menjadikan keadaan tetap konsisten dan lebih mudah diramalkan. Berikut adalah contoh bagaimana tema lalai baru di WordPress, Twenty Nineteen, menangani gaya editor:

dua puluh sembilan belas

Bagaimana jika saya tidak mahu berurusan dengan blok?

Cara kerja blok di WordPress sangat telus, dan boleh dikatakan tidak memerlukan perhatian dari anda.

Dengan kata lain, jika anda hanya ingin menulis catatan anda seperti biasa, anda boleh. Cukup abaikan blok sama sekali.

Inilah maksud saya. Semasa membuat catatan baru, anda akan cepat menyedari bahawa bekerja dengan editor berasaskan blok baru agak menyakitkan. Anda boleh menulis perenggan anda secara normal, tekan enter apabila anda selesai dengan garis, ketik ‘-‘ jika anda ingin memulakan senarai, seret dan lepas gambar dari desktop anda, salin dan tampal URL untuk membuat pautan, dan begitulah seterusnya. Pada asasnya, perniagaan seperti biasa. Blok akan berlaku di latar belakang tanpa interaksi yang diperlukan daripada anda.

Anda benar-benar tidak perlu memberi perhatian kepada blok jika anda tidak mahu. Tetap tenang dan terus menulis kandungan seolah-olah tidak ada yang berlaku.

Bagaimana jika saya * Sungguh * Tidak Mahu Menghadapi Blok?

Sekiranya anda ingin mendapatkan semula editor lama, walaupun bukan pendekatan yang sangat disyorkan, anda masih boleh. Pasang pemalam dengan tepat bernama Classic Editor.

Selepas mengaktifkannya, masuk ke Tetapan → Penulisan dan pilih tetapan pilihan anda:

pilih klasik

 • Sekiranya anda memilih ‘Benarkan pengguna menukar editor: Ya‘, Maka anda akan dapat memutuskan sama ada anda ingin menggunakan penyunting blok baru atau editor klasik lama setiap pasca.

Apa Seterusnya dengan Blok WordPress?

Secara keseluruhan, blok WordPress yang baru menjadikannya lebih mudah untuk menggunakan pelbagai jenis kandungan dalam catatan blog. Ini tidak begitu mudah dilakukan pada versi WordPress sebelumnya.

Contohnya, ambil jadual. Sebelum WordPress 5.0, menambahkan jadual pada catatan blog adalah mimpi buruk. Satu-satunya cara yang masuk akal untuk melakukannya adalah dengan kotor tangan anda dengan kod HTML mentah untuk jadual, yang sangat mudah dikacau. Dengan penyunting blok, jadual adalah satu lagi blok yang boleh anda tambahkan pada siaran dan konfigurasikan dengan mudah dengan beberapa klik.

blok meja

Dengan cara blok WordPress berkembang, dan kecepatan di mana ia berlaku, adalah selamat untuk mengatakan bahawa kita akan segera dapat mengambil bahagian kandungan yang dapat dibayangkan dan menambahkannya ke catatan blog atau halaman melalui editor berasaskan blok.

Saya sangat mendorong anda untuk memberi peluang kepada blok WordPress dan bereksperimen dengan editor baru ketika membuat kandungan untuk blog anda. Lihat betapa mudahnya, walaupun semua yang Anda lakukan hanya dengan menaip, menambahkan perenggan, gambar atau penyisipan YouTube baru.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih banyak asas WordPress, lihat catatan berikut:

 • Apa itu WordPress dan bila menggunakannya?
 • Cara Memasang WordPress
 • Cara Memilih Tema WordPress Ideal
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map